Dagboek W. Schermerhorn (1894-1977)

Dagboekfragment: In de prille republiek Indonesië stevent Nederland af op geweld

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Jakarta, 8 juli 1947

Ik verkeer nu in deze prettige situatie, dat iedereen hier mij met de nek aankijkt, omdat ik niet vechten wil, hetgeen ik hier ronduit heb uitgesproken, terwijl men in de partij (PvdA, red.) blijkbaar denkt dat ik wèl vechten wil en mij deswege veroordeelt.

Ik ben langzamerhand in het stadium van Van Mook, nl. dat wanneer ik eenmaal, naar ik hoop binnen niet te lange tijd, zal zijn afgetreden, er aardigheid aan zou hebben een boekje te schrijven onder de titel: ‘Hoe het wèl was’.

Laat men dan nu weten, dat indien Setyadjit de situatie niet had gered, het Nederlandse Kabinet vandaag aan Van Mook de machtiging had gegeven tot militair optreden en mijn advies compleet heeft genegeerd.

Nog altijd zit ik met de angst, dat ons volk dit eigenlijk niet aankan. Ik zou er daarom op dit moment meer dan ooit de nadruk op willen leggen, dat, indien wij dit verder rechtuit willen spelen, het noodzakelijk zal zijn de gehele top rondom Van Mook te vervangen.

Deze mensen, in wie ik voor het grootste gedeelte mijn vertrouwen heb verloren, omdat ik ze voor een deel werkelijk heb zien genieten van het mislukken van de vredespogingen, deze mensen moeten allemaal weg. Die kunnen met de herinnering aan deze week thans onmogelijk met een opgewekt gemoed met de Indonesiërs gaan samenwerken.

W. Schermerhorn (1894-1977) leidde in 1946-1947 de onderhandelingen tussen Nederland en de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Ingekort fragment uit Het dagboek van Schermerhorn. Wolters-Noordhoff, 1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden