DagboekDionysia Catharina ‘Caatje’ Cau (1779-1828)

Dagboekfragment: in de lusthof van Frederik de Grote, die werkelijk groot was

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Potsdam, 29 juli 1818

Woensdag 29 julij verlieten wij om zes uren Berlin. Wij reden uit de Brandenburger poort, nog eenmaal beschouwde ik de pragtige zuilengang daar wij doorreden. Wij lieten de diergaarde aan de regterhand leggen. Ik begroete Berlin met een hartelijk vaarwel, daar ik het waarschijnlijk niet meer in mijn leven zien zal.

Wij arriveerde tegen 9 uren in Posdam en lieten ons een goed ­déjeuné geven. Het was een zeer warme dag en wij bestelde een ope wagen om alle de schoone ­environs te bezigtigen. Wij reeden eerst naar Sans-Souci, het lusthof van den Groote Frederik. Men toonde ons de slaapkamer van de groote man.

Deze braave man heeft in alle zijne daade weezentlijke grootheid getoont. De tuin is in een zeer grootsche smaak aangelegt. Nimmer heb ik dikker stammen van oranjeboomen gezien. Een groote meenigte bevinden zig daar en staan piramides gewijs tegen de beroemde terassen aan. Dit is ook wel het schoonste gezigt van ­dezen lusthof.

Jammer is het dat de moole, die te digt bij het slot staat, overal zigtbaar is. Dog dit herrinnert ook aan de historie die plaats had met de moolenaar, welke dorst te procedeeren tegen de vorst, die in drift dezelven had laten afbreeken, dog het proces verliezende, weder liet behouden. Deze anecdote moet altijd ter eere van hem worden behouden.

Dionysia Catharina ‘Caatje’ Cau (1779-1828), echtgenote van de ornitholoog C.J. Temminck. Ingekort fragment uit In vogelvlucht door ­Europa. Walburgpers, 2001.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden