DagboekfragmentAlfred de Vigny (1797-1863)

Dagboekfragment: Het Requiem van Berlioz is wild, jachtig en bedroefd

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Parijs, 4 december 1837

Vanmorgen de dodenmis van Berlioz voor de begrafenis van generaal Damrémont. Het was mooi in de kerk; drie lange stralen vielen op de gereedstaande katafalk achterin, onder de koepel, en lieten de kristallen kroonluchters schitteren in een zonderbaar licht.

Alle vaandels die op de vijand waren veroverd hingen op een rij van boven in de kerk naar beneden, doorzeefd met kogels. De muziek was mooi en merkwaardig, wild, jachtig en bedroefd. Berlioz begint aan een harmonie en breekt die af met onverwachte dissonanten die hij met opzet precies daar laat klinken.

Ik kende generaal Damrémont goed; hij was een enigszins gezette man met een zacht en hartelijk gezicht, kalm en gereserveerd in zijn doen, met een zachte, trage manier van spreken.

Zorgvuldig had hij zijn vastberaden karakter met een huls van beleefdheid omgeven. In zijn openbaar optreden leefde hij op dankzij de warme natuur van zijn echtgenote, mademoiselle Baraguey d’Hilliers – een tamelijk lange vrouw, met dezelfde zwarte, fonkelende ogen als de Arabieren, die ze heeft bezocht; energiek, moedig en heel gevoelig. Samen met haar twee kinderen was ze naar Algiers verhuisd.

Daar hoorde ze dat haar man was gestorven; een afschuwelijke ramp, maar ook de schitterendste ramp die er bestaat. Haar vader, de generaal der dragonders van de Republiek en het Keizerrijk, is eveneens gestorven door een kogel.

Alfred de Vigny (1797-1863), Franse dichter. Uit Journal d’un Poète. Vertaling Eva Wissenburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden