DagboekÉmile Zola (1840-1902)

Dagboekfragment: Het kost moeite de zieken in Lourdes huiswaarts te krijgen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Lourdes, 23 augustus 1892

In de namiddag ben ik gaan kijken naar de witte trein, die de meeste zieken mee terugnam, de ernstige gevallen. De treinen, elk met een vaantje in hun eigen kleur, zijn ruim van tevoren helemaal gereedgemaakt. Ik geloof dat ze vier dagen lang kant-en-klaar op een zijspoor blijven staan.

Wanneer de trein anderhalf uur van te voren arriveert en langs een der perrons aan komt rijden, hangen er al bordjes aan: gereserveerd voor mevrouw die en die. ­Iedere zieke schijnt zijn aangewezen coupé te hebben.

De brancardiers zijn naar het ziekenhuis gegaan en de zieken arriveren op brancards, in karretjes, in grote bagagewagens, op ­allerlei manieren. In het ziekenhuis geeft men hen eten mee voor onderweg, twee hardgekookte ­eieren, brood, wijn, enz.

Ze komen op het perron aan en ‘het naar binnen werken’ begint. De moeite die het kost. Probleem om sommigen erin te krijgen. Het installeren neemt een goed uur in beslag. Een non van Marie-ten-­Hemelopneming bij iedere zieke.

Deze nonnen, bijna allen jong, zien er heel sympathiek uit. Een zwart kleed, een witte kap met zwarte sluier en een groot dienstbodenschort. Zij gaan naar Parijs om voor de armen te zorgen.

In het midden is een wagon waar je bouillon en melk kunt krijgen. Ik heb van de bouillon ­geproefd, smaakte nergens naar.

Émile Zola (1840-1902), Franse schrijver. Ingekort fragment uit Mijn reis naar Lourdes – Dagboek. Vertaling Gerda Siebelink. Uitgeverij Conserve, 1991.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden