DagboekSir Charles Greville (1794-1865)

Dagboekfragment: Het kan dus, straatarm én gelukkig zijn

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Londen, 23 september 1829

De oude Thomas Creevey is een apart geval. Ik ken zijn voorgeschiedenis niet, maar naar ik meen was hij jurist of advocaat; hij huwde de weduwe Ord, die enige jaren geleden overleed; zij bezat het een en ander, hij niets; hij belandde in het parlement voor de liberale partij, onderscheidde zich door zijn gevatte geest en maakte het de conservatieve regering lastig door elke misstand aan te klagen.

Nadat hij zijn zetel had verloren, vertrok hij naar Brussel, waar hij goede vrienden werd met de hertog van Wellington. Toen overleed zijn vrouw, waarna hem 200 pond of minder per jaar restte, zonder woning, met weinig naasten, veel relaties, een goede constitutie en een uitstekend humeur.

Hij bezit niets dan zijn kleren, heeft geen bezittingen, leidt een zwervend bestaan, bezoekt mensen die hem graag ontvangen, zwerft van hier naar daar en blijft tot hij heeft gespendeerd wat hij op zak heeft.

Hij heeft geen bedienden, geen huis en geen schuldeisers; hij koopt wat hij wil ter plekke, kent geen verplichting en heeft alle tijd voor zichzelf en voor zijn vrienden.

Hij is het levende bewijs dat iemand gelukkig én straatarm kan zijn – beter gezegd: zonder bezittingen – want hij kent de kwalen van de armoede niet en geniet toch voordelen van de rijkdom. Voor zover ik weet, is hij de enige man in de hogere klassen die niets bezit.

Sir Charles Greville (1794-1865), Britse hofdignitaris. Ingekort fragment uit Greville’s England 1818-1860. The Folio Society, 1981.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden