Dagboekfragment Gerrit de Veer (ca. 1570 – na 1598)

Dagboekfragment: Het is bitter koud, zelfs de klok is bevroren

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Nova Zembla, 3 december 1596

De 3de december was het nog steeds hetzelfde weer. We konden, terwijl wij in onze kooien lagen, het ijs op zee goed horen kraken, hoewel het een halve mijl van ons verwijderd was. Het was een verschrikkelijk geluid van barsten en kraken, zodat we vermoedden dat de grote ijsbergen, die we in de­ ­zomer zoveel vadem diep hadden zien liggen, nu op elkaar gestoten en geschoven werden.

En doordat we deze twee of drie dagen vanwege de hevige rook niet zoveel vuur hadden gemaakt als voorheen, vroor het zo geweldig binnenshuis, dat er aan de muren en de zoldering wel twee vingers dik ijs zat, en zelfs in de kooien waarin we lagen zat het net zo dik.

Tijdens deze drie dagen dat we door het kwade weer niet naar buiten konden, gebruikten we de twaalfuurs zandloper, die we helemaal lieten vollopen en dan weer omzetten. Daar moest voortdurend op gelet worden, opdat we ons niet in de tijd zouden vergissen, want de kou was zo hevig dat de klok bevroren was en niet meer liep, al hingen we er veel zwaardere gewichten aan dan daarvoor.

De 4de december was het mooi, helder weer, de wind was noord. Toen begonnen we om de beurt de deur vrij te maken van de sneeuw waaronder ze bedolven was, want we veronderstelden dat dat wel vaker zou moeten gebeuren, en daarom regelden we het zo dat het werk om de beurt gedaan zou worden. Niemand was daarvan vrij­gesteld behalve de schipper en de stuurman.

Gerrit de Veer (ca. 1570 – na 1598). Uit Overwintering op Nova Zembla, hertaald door Arjaan van Nimwegen. Het Spectrum, 1978.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden