DagboekJeremias Drexel (1581-1638)

Dagboekfragment: het arme volk wordt niet een-, maar twee- en driemaal geplunderd

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Strakonitz, 1 oktober 1620

In de stad Strakonitz deelden we ons onderkomen met de eerwaarde heren van het klooster van de Johanniter Orde. De kerk was leeggeroofd en verwoest. Mansfeld (legerleider, red.) schijnt hier twee centenaars liturgische voorwerpen van zilver te hebben meegenomen en omgesmolten.

De ongelukkige bewoners werden daarna ook nog door het keizerlijk leger geplunderd. Het is de aard van deze oorlog in Oostenrijk en Bohemen; weinigen worden door het vuur gespaard.

Ook vandaag weer zagen we brandende velden en dorpen. Alle ­steden zijn twee- tot driemaal ­geplunderd. Er zijn schitterende landerijen, maar geen lieden die ze kunnen beheren.

Het krijgsvolk uit Beieren legt de boeren met geweld heffingen op. Duizend stuks vee van allerhande aard zijn mee naar Beieren gevoerd.

4 oktober

We zagen een wonderlijk tafereel: een vrouw die haar zuigeling in een mand op het hoofd droeg, omdat ze haar handen vol reisgoed had. Het is onvoorstelbaar hoeveel last een vrouw op dergelijke wijze kan vervoeren. Haar rug, hoofd en handen waren beladen, en daarbij torste ze nog allerhande bundels op haar heupen.

Ik zag ook een vrouw die een musket als een man droeg en daarbij op dezelfde wijze was beladen. Maar waarom noteer ik deze ongerijmde taferelen? Je komt ze zonder ophouden tegen.

Jeremias Drexel (1581-1638), jezuïet en hofpredikant van hertog Maximiliaan I van Beieren tijdens de Dertig­jarige Oorlog. Ingekort fragment uit Peter Milger: Gegen Land und Leute. Bertelsmann, 1998. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden