DagboekJacobus Barnaart jr. (1726 – 1780)

Dagboekfragment: Haarlemmer zit in het donker, want kaarslicht is te duur

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Beeld Marie van Der Donk

Haarlem, 20 maart 1747

20 maart is Michiel Nieuwenhuisen gestorven, wiens leven en dood ik hier om dezelfs bijzonderheid aantekene. Hij was van zijn ambagt een zwerver, die voor papa werkte in 6 maanden zoveel als een ander in 3 weeken; hij leefde buiten in een afgelegen laandje geheel alleen, verteerde geen gulden in de week, en altoos ’s middags een stuk en karnemelk en ’s avonds een potje gort.

Aardappelen waaren na zijn zeggen zeer ongezond, hetwelk hij eens ondervonden had wanneer hij 7 zakken in een winter opat, hij gebruikte, hoe koud het ook was, nooit meer als een turf daags, die hij in 3 stukken hakte.

Op één stuk kookte hij zijn melk, op het andere maakte hij zijn gort warm, en aan het derde, dat hij in een potje deed, warmde hij zijn handen. Hij werkte niet bij de kaars omdat hij zoveel geld als de kaarsen bedroegen niet kon winnen, maar hij zat ’s avonds in het donker in zijn huis zolang tot het hem verveelde, wanneer hij naar bed ging.

Zijn grootste schat en vermaak scheen in zijn bloemen te bestaan, die hij van der bloemen duretijd tot nu uit één klein bolletje tot wel 100 stuks voortgekweekt had, in de plant, bloei en opneemtijd van deeze hiacinten dagt hij niet veel om zijn werk, hierdoor meende hij door de tijd een zeer groote schat te zullen ontfangen, waarom hij niet kon resoleeren om er iets van te verkopen.

Jacobus Barnaart jr. (1726-1780), koopman en mededirecteur Teylers Stichting. Ingekort fragment uit Dagverhaal van merkwaardige voor­vallen. Bron: dbnl.orga

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden