DagboekHendrik Hamel (1630-1692)

Dagboekfragment: gevangen, met een ketting om je nek en een bel eraan

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Replica van de Sperwer, een VOC schip, schipbreuk op de kust van Jeju eiland, Korea.Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Jeju, 18 augustus 1653

’s Morgens op 18 augustus waren we bezig een grote tent te maken. Tegen de middag kwamen er wel duizend of tweeduizend manschappen, ruiters en soldaten, die hun leger opsloegen rondom de tent. Toen al het volk in slagorde stond, werden de boekhouder (Hendrik Hamel zelf, red.), de opperstuurman en de schieman en een scheepsjongen uit de tent ­gehaald.

Op ongeveer een musketschot afstand van het opperhoofd kregen zij elk een ijzeren ketting om de hals met onderaan een grote bel, zoals de schapen in Holland om de nek hebben. Wij werden zo, al kruipend over de grond, met het gezicht op de grond voor de overste neergegooid, en dat onder zulk geschreeuw van het krijgsvolk dat het angstaanjagend was om te horen. Onze maats zagen dit vanuit de tent en zeiden tegen elkaar: onze officieren gaan ons voor en wij zullen spoedig volgen.

Nadat we zo hadden gelegen, ­gebaarden zij dat we op onze knieën moesten gaan liggen. De overste stelde ons enige vragen, maar wij konden hem niet verstaan. We wezen en gebaarden dat we naar Nagasaki in Japan wilden, maar het was vergeefs omdat we elkaar niet verstonden en zij niets van Japan wisten, omdat het daar ‘Jenaare’ of ‘Jirpon’ genoemd wordt.

De overste liet ons elk een kopje arak schenken en ons weer in de tent samenbrengen. Toen kwamen ze kijken of we proviand hadden.

Hendrik Hamel (1630-1692), boekhouder van de VOC, strandde op het Koreaanse eiland Jeju. Uit Vibeke Roeper en Boudewijn Walraven: De wereld van Hendrik Hamel. Sun, 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden