DagboekPieter van der Meer de Walcheren (1880-1970)

Dagboekfragment: Dwalen in de diepe stilte van een oud Toscaans stadje

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

San Gimignano, 2 oktober 1908

Wij zijn eenigen dagen in San ­Gimignano geweest. Zoo’n schoon stadje zag ik nog nimmer. Het ligt met zijn kroon van torens midden in het gebergte, al uit de verte ziet ge het en ge meent een oud verhaal te leven.

Ongeschonden heeft deze plek de atmosfeer der Middeleeuwen bewaard, en het is een geluk telkens door de torens heen, door een open poort, over een bouwvallig muurtje, het omliggend bergland te zien in zijn grooten vrede, met de tuinen, de donkere bosschen, de vaal-groene olijven.

Het landschap is grootsch, ­ernstig en eindeloos. Het is zéér stil in dit afgelegen stedeke; grijze ossen trekken langzaam, met trage ­bedachtzame kracht, ­karren langs de steile wegen op.

We dwaalden den ganschen middag door de straatjes, over de met klimop begroeide wallen, langs wonderlijk stille tuintjes; en overal staan als oude wijze wachters de sterke hooge toorens.

In den avond, onder den diepen vonkenden hemel, wandelen wij rond en onze stappen klinken; ­alles doet ons aan als in een droom. De torenklok luidt den gang van den tijd met diepe heldere slagen. Als ontzaglijke fan­tomen heffen de torens zich donker tegen den met sterren bezaaiden hemel.

Een zware weemoed weegt op mijn hart, ik overzie de eeuwen, het heimwee verteert mij... De sterren bloeien als bloesems ­dezen nacht.

Pieter van der Meer de Walcheren (1880-1970), dichter en monnik. ­Ingekort fragment uit Mijn dagboek. Uitgeverij Brand, 1913.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden