DagboekRichard Hillary (1915-1943)

Dagboekfragment: De Battle of Britain is begonnen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Londen, 3 september 1940

Homechurch Aerodrome lag onder het bleke licht van de morgennevel. Dat verleende de als silhouetten zichtbare Spitfires een aspect van grimmige ernst. Af en toe stak een kabelballon zijn groteske kop door de nevelsluiers, als een monster uit de oertijd.

Uit de luidspreker kwam de stem van de omroeper: ‘603de squadron, zo snel mogelijk opstijgen alstublieft.’ Toen ik aan de starthandle draaide en de motor begon te gieren, kruiste de onderofficier zijn vingers: ‘Veel succes.’

Wij zetten koers naar het noordoosten, onafgebroken stijgend. Op 5.600 meter kwamen we boven de wolken. De zon scheen hel: dat maakte het moeilijk een vliegtuig in een bocht te zien. De omroeper had gezegd dat minstens vijftig vijandelijke vliegtuigen naderden – ik geloof dat we ze allemaal tegelijk zagen.

Een seconde later zaten we er tussen in en nu was het parool: ieder voor zich. De tien minuten die volgden waren een wild visioen van zwenkende toestellen en rookmunitiestrepen. Rechts van mij stortte een Messerschmidt naar beneden, in vlammen gehuld. En toen zag ik vlak onder mij waar ik om gebeden had: een Messerschmidt aan de van de zon afgewende kant.

Ik gaf het een salvo van twee seconden. Er sloeg zwarte rook uit de motor. Ik ging er, ezel die ik was, niet vandoor, maar gaf het nu een salvo van drie seconden. Op dat moment klonk er een verschrikkelijke ontploffing, de stuurknuppel werd me uit de hand geslagen.

Richard Hillary (1915-1943), Engelse gevechtspiloot. Ingekort fragment uit Stemmen buiten de tijd. A.W. Bruna, 1964.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden