DAGBOEKFRAGMENT Reise in der Zukunft

Dagboekfragment: DDR-chef Ulbricht heeft een topdag

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Walter Ulbricht Beeld ASSOCIATED PRESS

Novosibirsk, 3 juni 1964

Vandaag beleven we een hoogtepunt van onze reis. We hebben het er al sinds Berlijn over gehad. Het begint met de rit langs de oevers van de Ob. Aanvankelijk zie je alleen met spanen bedekte houten huizen. Maar in werkelijkheid wordt het leven hier bepaald door krachten die de oude tijd al achter zich hebben gelaten. Wetenschap en techniek hebben hier, 25 kilometer van Novosibirsk, hun kathedralen opgericht.

Dit, Gorod Nauki, is het doel van ons bezoek. Bij een wegsplitsing midden in het berkenwoud worden we opgewacht door de voorzitter van het presidium van de Academie van Wetenschappen, academielid Michail Lavrentjev.

Walter Ulbricht zegt, terwijl hij iedereen hartelijk de hand drukt: ‘Wie had kunnen denken dat je naar Siberië reist en dan zó’n stad treft! Vroeger zag je wetenschappers alleen in Moskou.’ Academielid Lavrentjev antwoordt, breed lachend: ‘Jawel, nu kunt u ons hier vinden, en wat Moskou betreft: dat proberen we te overtreffen!’

Daarna rijden we naar de stad, en wat voor een stad! De oppervlakte beslaat 1.100 hectare. De bouw kostte 230 miljoen roebel en omvat een universiteit, veertien wetenschappelijke instituten, 250 duizend vierkante meter woningen veertien kinderdagverblijven en talrijke instellingen van algemeen belang.

Eindelijk houdt de autocolonne halt. We betreden, begroet door hartelijk applaus, het Instituut voor Atoomfysica.

Walter Ulbricht (1893-1973), DDR-staatshoofd. Ingekort fragment uit Reise in der Zukunft. Brockhaus Verlag, 1964.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden