dagboek Virginia Woolf (1882-1941)

Dagboekfragment: Buckingham Palace door bom getroffen

Erik van den Berg deelt dagelijks een fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Rodmell, East Sussex, 11 september 1940

Zojuist heeft Churchill gesproken. Een heldere, afgemeten, robuuste toespraak. Zei dat de invasie ophanden is. Kennelijk in de komende twee weken, áls het ervan komt. De Franse havens vol schepen en sloepen. Het bombardement van Londen uiteraard een  voorschot op de invasie. Onze majestueuze stad enzovoorts – wat me raakt, want voor mij ís Londen majestueus. Onze moed, enzovoorts.

Gisternacht weer een luchtaanval op Londen. Buckingham Palace door bom getroffen. John belde. In de nacht van de luchtaanval was hij in Mecklenburgh Square; wil dat de uitgeverij meteen wordt verplaatst. Onze ruiten liggen aan scherven, zegt John. Hij logeert ergens buiten de stad. Mecklenburgh Square geëvacueerd.

Een vliegtuig voor onze ogen neergeschoten, net voor theetijd, boven de renbaan van Lewes; een luchtgevecht, een scherpe bocht, dan een duikvlucht en dikke zwarte rook. Volgens Percy is de piloot er uitgesprongen. We rekenen hoe dan ook op dagelijkse luchtaanvallen rond half negen. Rond deze tijd horen we het sinister zagende, aanzwellende en weer wegstervende geluid – daarna een onderbreking, en dan begint het opnieuw. ‘Daar gaan we weer’, zeggen we tegen elkaar, terwijl we bij elkaar zitten, ik mijn werk doe en L. sigaretten draait.

Nu en dan een doffe slag. De ruiten rinkelen. Dan weten we dat Londen weer wordt aangevallen.

Na een huilbui van Mable (over L. en de elektriciteit, de laatste in een lange reeks klachten) heb ik besloten dat ze weg moet. De arme vrouw was lijkbleek en als versteend.

Virginia Woolf (1882-1941), Britse schrijver. Ingekort fragment uit The Diary of Virginia Woolf, 1936-1941. Chatto & Windus, 1984.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden