Dagboek Hendrika Rees van Tets-Gevaerts (1788-1833)

Dagboekfragment: Brabantse wegen zijn net zo goed als die in Holland

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Breda, 2 april 1819

Toen we vanmiddag uit Dordrecht vertrokken, vingen we onze reis aan met verheugende vooruitzichten, bij mooi weer en over een goede weg. Voor de middag waren we in Gorinchem, waar we afscheid namen van de heren Repelaer, Gevers en Bagelaer, die naar deze stad waren gereisd om er de militieraad bijeen te roepen.

De overtocht van Gorinchem naar Sleeuwijk duurde tien minuten. Terstond bevonden we ons op een uitstekende weg, die in alle opzichten vergelijkbaar is met de beste wegen in Holland en waardoor ik, ook gezien de snelle oversteek van de rivier, deze route prefereer boven die via Zwaluwe.

Op twee uur gaans van Sleeuwijk passeren we aan onze rechterhand de stad Geertruidenberg, daarna steken we een arm van de Maas over, de Oude Maas geheten, om kort daarna aan te komen in Raamsdonk, een pleisterplaats waar men zeer goed wordt bediend.

Het is een klein dorp. Wanneer we Raamsdonk achter ons laten, steken we een onbeduidend riviertje over, waarover eenvoudig een brug zou kunnen worden aangelegd. Op korte afstand van Breda trekken we door Oosterhout, een fraai groot dorp, en om vijf uur bereiken we de stad.

We brengen er de avond door in familiekring bij mijn oom Van Tets en hoewel we het heel laat maken, verhindert het ons niet de volgende ochtend weer vroeg te vertrekken.

Hendrika Rees van Tets-Gevaerts (1788-1833). Ingekort fragment uit Voyage d’une Hollandaise en France en 1819. Jean-Jacques Pauvert, 1966.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden