DagboekEzekiel Mphahlele (1919-2008)

Dagboekfragment: antikoloniaal vuur in Accra

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Accra, 12 december 1958

Zowel in de commissies als in de plenaire vergadering heb ik de Franse assimilatiepolitiek aan het werk gezien. Frans-West-Afrika en Frans-Equatoriaal-Afrika hebben slechts weinig politici voortgebracht van het kaliber van dr. Félix Moumié, de anti-kolonialist uit Kameroen die als banneling leeft in Caïro. In het Franse parlement zitten aangepaste lieden die de lokroep van de lichtstad niet hebben kunnen weerstaan.

Degenen die zich tegen Frankrijk verzetten, zijn jonge, rumoerige nieuwkomers, geneigd tot eindeloze discussies, met de stijfkoppige ernst van lieden die een zaak hebben ontdekt om voor te vechten.

Ghana, Nigeria, Ethiopië, Oost- en Centraal-Afrika hebben de Zuid-Afrikaanse rassenpolitiek veroordeeld. Er worden pamfletten uitgedeeld over de barre omstandigheden waarin Afrikanen in Angola moeten leven, een communiqué uit het land heeft de conferentie weten te bereiken. Zelfs Belgisch Congo heeft van zich laten horen.

’s Middags overleg van de delegatiehoofden over de in de commissies opgestelde resoluties. Enkele voorbeelden: een door onafhankelijke staten te formeren bevrijdingsleger; protest tegen het betrekken van Zuid-Afrikaanse grensgebieden in de apartheidspolitiek; protest tegen geplande kernproeven in de Sahara; streven naar een Afrikaans Gemenebest met zetel in Accra. 

Ezekiel Mphahlele (1919-2008), Zuid-Afrikaanse schrijver en activist. Ingekort fragment uit Accra Conference Diary, in: An African Treasury. Pyramid Books, 1961.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden