DagboekMochtar Lubis (1922-2004)

Dagboekfragment: alweer een diefstal in de gevangenis

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Kambangan (Java), 19 maart 1975

Het regende vanmorgen. Ik kon mijn ochtendrondjes niet maken. In plaats daarvan deed ik dus yoga. Ik heb gemerkt dat ik twee gasten heb: een middelgrote geelbruine kikvors en zijn broertje. Ze kunnen zoveel muskieten eten als ze willen.

Kolonel Kardanu klaagde er gisteren over dat hij weer vier kippeëieren miste. Daarvóór was hij al een kip kwijtgeraakt. Ze houden kippen en voeren ze met kliekjes of niet opgegeten rijst uit de gevangeniskeuken (meestal van inferieure kwaliteit). De kippen leggen eieren tussen het hoge gras, soms buiten het prikkeldraad. De bewakers vinden dat ze die kunnen wegnemen. Maar de vier eieren werden gisteren gestolen voor Kardanu’s paviljoen. De wachtcompagnie is berucht om het stelen van kippen en eieren.

Er zitten hier vreemde gevallen. Sumarto, een hoofd van de inlichtingendienst van de luchtmacht, heeft zijn best gedaan luchtmachtofficieren achter slot en grendel te krijgen. Hij beschuldigde hen ervan betrokken te zijn geweest bij de mislukte Getapu/PKI-staatsgreep. Nu is hij hier zelf gevangene. Eerst wilden zijn slachtoffers hem afranselen, maar Omar Dhani zei hun dit niet te doen.

Al deze figuren in Nirbaya zijn zogenaamde A-gevangenen. Ik kan uit gesprekken met hen opmaken dat ze geen communist zijn, maar slachtoffer van de achterdocht en onbekwaamheid van hun ondervragers. Bij de mensen die de Gestapu/PKI-gevangenen verhoren bestaat een psychologische angst. Als hun conclusie luidt dat een gevangene onschuldig is, kan dit tegen hen worden aangevoerd. Ze zijn dan op z’n minst te tolerant geweest.

Mochtar Lubis (1922-2004), Indonesische journalist. Uit Kampdagboek. Vertaling Cees van Dijk. A.W. Sijthoff, 1979.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden