DagboekPatrick Leigh Fermor (1915-2011)

Dagboekfragment: Afgeleefde monniken in versleten habijten

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Patrick Leigh Fermor in Ithaca in 1946.Beeld Courtesy of John Murray Collection (photograph by Joan Leigh Fermor)

Athos, 15 maart 1935

Er werd een Frans sprekende monnik opgetrommeld, een jonge pater Paul met een zwarte baard, zwart haar en melancholieke ogen. Na een paar minuten praten vroeg hij of ik in wonderen geloofde en op mijn neutrale antwoord las hij me uitgebreid de les, ook over de nederigheid en armoede die in dit cenobitische klooster werd geëist.

De strenge leefwijze had bij de meeste monniken duidelijk sporen nagelaten, want het zou niet meevallen een groep mannen te vinden die er afgeleefder en geknakter uitziet, zoals ze in hun bank hingen met hun uitgemergelde lijf gehuld in een versleten habijt en een ongelukkige, apathische blik in hun holle ogen.

Na de vespers nam pater Paul me mee naar de refter, waar alle monniken aan lange tafels op schragen zaten. De abt, een imposante man met een volle baard, met naast hem de officiële zwarte staf van zijn ambt, boog ernstig voor me en ik voor hem, en Paul bracht me naar mijn plaats aan tafel.

Na een lang gebed gingen we zitten – de monniken nog allemaal gesluierd – en begonnen aan de groente en de sardientjes, rauw en zwemmend in een plas gele olie, met naast ons het keiharde brood en de ijzeren kan wijn. Onder het eten werd er geen woord gesproken, alleen las een van de broeders op zangerige toon uit de Bijbel voor, terwijl de monniken telkens hun vork neerlegden om een kruis te slaan.

Patrick Leigh Fermor (1915-2011), Engelse reisschrijver. Ingekort fragment uit Een onvoltooide reis. Vertaling Barbara de Lange. Atlas Contact, 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden