DagboekfragmentFriedrich III (1831-1888)

Dagboek: Straatsburg is gevallen

Versailles, 28 september 1870

Een rit te paard in de vroege ochtend door de schitterende lanen van het paleis van Versailles hoort tot de ware genoegens. En het was vandaag nog mooier door het nieuws dat Straatsburg heeft gecapituleerd. Ik meldde het de exercerende manschappen die ik onderweg ontmoette en de jubelkreten klonken alom.

De capitulatie van Straatsburg, die mijn oude vriend luitenant-generaal Von Werder goddank zonder grote verliezen heeft kunnen bewerkstelligen, is van het hoogste belang. De hoofdstad van de Elzas is nu in onze macht en speelt geen rol meer in eventuele vredesonderhandelingen.

De oorlogsbuit kan onmiddellijk voor onze verdediging worden benut, ja we kunnen zelfs de gevangenen hoe wreed ook inzetten om onze kansen aan het front te doen keren. Met dergelijke plannen achter de hand laat zich een heel ander gesprek met de Fransen voeren, dat heb ik de koning ook meteen geschreven.

Daarbij heb ik dringend aanbevolen terstond bevel te gegeven alles in het werk te stellen om de schade aan de kathedraal te repareren en de vernielde kerken en de bibliotheek terstond te restaureren.

Wij moeten laten zien dat wij dehelaas onvermijdelijke destructie willen goedmaken. Op die manier behaalt men ook morele overwinningen. De heren ambtenaren zullen wel weer duizend bezwaren maken, maar ik zal dit vuur brandend houden.

Friedrich III (1831-1888), kroonprins en in 1888 keizer van Duitse Rijk. Ingekort fragment uit zijn Kriegstagebuch 1870-1871.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden