Dagboekfragment Wilfrid Scawen Blunt (1840-1923)

Dagboek: Louis Pasteur kon maar één ding tegelijk

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Sussex, 15 november 1895

Ik had een lang gesprek met dr. Ruffer, een eminente wetenschapper. Hij was in de leer bij Pasteur in Parijs en hij is vol lof over hem. Pasteur had een afkeer van ­chirurgie en was nooit aanwezig bij ingrepen op levende dieren. Hij aarzelde echter niet die door anderen te laten verrichten.

Ik vroeg hem of de beschuldigingen kloppen dat hij honden maandenlang liet pijnigen. ­Volgens hem heeft Pasteur honden ten onrechte op rabiës onderzocht, want dat kan gevaarlijk zijn en inmiddels is ontdekt dat dezelfde symptomen bij konijnen kunnen worden onderzocht.

Als honden met rabiës zijn ingeënt, moet je ze isoleren en afwachten of ze hondsdol worden. Om die reden hield hij sommige exemplaren jarenlang apart.

Volgens hem gaat het om de keuze tussen dit soort experimenten en niet vooruit komen met het onderzoek. Uit zijn woorden begrijp ik dat de resultaten nog onduidelijk zijn. Dat komt ook doordat slechts 15 procent van de beten van een geïnfecteerde hond tot ­rabiës leiden.

Pasteur beschrijft hij als een van de grootste geesten die de Franse wetenschap heeft voortgebracht. Volgens hem was hij een bijzonder eenvoudig mens, verstoken van humor, en niet in staat om aan meer dan één ding tegelijk te denken.

Als je een onderwerp met hem aansneed, kon hij pas stoppen als hij het volkomen had uitgeput.

Wilfrid Scawen Blunt (1840-1923), Engelse diplomaat en avonturier. Uit My Diaries – Being a Personal Narrative of Events 1888-1914. Knopf, 1922.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.