DagboekfragmentWim Schermerhorn (1894-1977)

Dagboek: Elk volk wil de ervaring van vrijheid verwerven

Linggadjati, 25 september 1946

Gisteren om half zeven cocktail bij den Engelschen commander-in-chief Mansergh. Eigenlijk een volmaakte operette! Aanwezig waren o.a. onze legercommandant, generaal Spoor, generaal Soedibio, de commissie-generaal tegenover Hadji Agoes Salim, den republikeinschen minister van buitenlandsche zaken, Lord Killearn, enz., alle partijen vriendschappelijk bij elkaar alsof er buiten nooit wordt geschoten.

De generaal Soedibio was trouwens ook wel zoo, dat hij openlijk zijn spijt betuigde dat er nog altijd geschoten werd. Zelf heb ik een lang onderhoud met Hadji Salim gehad, een uitermate scherpen man, die echter niet heel moeilijk is in het gesprek, omdat hij het heelemaal niet erg vindt om alleen aan het woord te zijn.

Typeerend was zijn uitlating: ‘Wel, wanneer wij straks aan de conferentietafel zitten, dan zullen er zeker harde woorden vallen, maar dan moet U goed bedenken dat wij toch nooit weglopen moeten.’ Er leeft dus blijkbaar een gedachte bij deze menschen, evenals bij mij, dat wij inderdaad tot een accoord moeten komen.

Op mijn opmerking, dat er een draad door de geschiedenis loopt, die de nationale staten tot al moeilijker verschijningsvormen maakt en wij hier dus in Indonesië tegen den draad in werken, antwoordde hij dat elk volk ten slotte, goed of kwaad, de ervaring van vrijheid wil verwerven.

Wim Schermerhorn (1894-1977), PvdA-politicus, leidde de commissie die onderhandelde over de toekomst van Nederlands-Indië. Ingekort fragment uit Het dagboek van Schermerhorn. Wolters-Noordhoff, 1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden