Dagboekfragment Margaretha Ferguson (1920-1992)

Dagboek: de conferentie met koningin Beatrix was zo’n ondraaglijk stijve bedoening

Schrijfster drukt koningin de hand: genante vertoning.

Den Haag, 5 oktober 1980

Heb weer deelgenomen aan de Conferentie der Nederlandse Letteren. Ik wil niet meer naar die Conferentie. Ook al heb ik dan het handje mogen drukken van koningin Beatrix (een uiterst genante vertoning) en ook al is het dan gewichtig en deftig.

Na de Conferentie kwamen we met twee grote autobussen uit Arnhem naar Amsterdam, met allerlei letterkundigen en grijze professoren en voorzitters en wat niet al. We waren een kwartier te vroeg bij het Paleis op de Dam, het regende, en men liet het gezelschap een kwartier lang buiten in de regen staan, tegen de tralies van de galerij gedrukt om bescherming tegen de druppelende dakrand.

Daarna moesten we in een serie prachtige zalen heel lang wachten, en dan moet je vanuit je rij schuin naar voren schieten, en diagonaalsgewijs afrennen op de koningin, haar een handje geven, de twee ministers een handje geven, en dan af door de zijdeur.

Na de eigenlijke prijsuitreiking (aan Maurice Gilliams, daarom ben ik gegaan, waar hij, de 80-jarige, zich in zijn rede zonder masker liet zien en van ontroering secondenlang niet verder kon spreken toen hij het sterven van zijn ouders releveerde) een receptie waar Beatrix zich onderhield met het gezelschap; ik had het best leuk gevonden ècht met haar te praten, ze heeft mijn Haagse dame in China gelezen, maar het was zo’n ondraaglijk stijve bedoening.

Margaretha Ferguson (1920-1992), Nederlandse schrijver. Ingekort fragment uit Brief aan niemand. Nijgh & Van Ditmar, 1985.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.