Dag cel en forse werkstraf voor ontgroeningsincident Vindicat: 'Niet alleen pijn toegebracht, ook vernederd'

De student die vorig jaar tijdens de ontgroening bij studentencorps Vindicat op het hoofd ging staan van een aspirant-lid krijgt een dag gevangenisstraf. Daarnaast moet hij een maximale taakstraf uitvoeren van 240 uur en een schadevergoeding betalen. Dat bepaalde de rechtbank in Groningen zojuist.

Studentenvereniging Vindicat Beeld anp

De rechtbank acht zware mishandeling bewezen. De 24-jarige ouderejaars zou het risico op letsel bewust hebben aanvaard. Hij was voorzitter van de morescommissie tijdens de introductieperiode van de vereniging. Ook andere leden van het gezelschap hielden zich niet aan de voorschriften om lichamelijk contact te vermijden.

'Door zijn handelen heeft verdachte in forse mate inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit en de gezondheid van het slachtoffer', aldus de rechtbank in het vonnis. 'Verdachte heeft het slachtoffer niet alleen pijn toegebracht, maar ook vernederd.'

De taakstraf valt in omvang hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (180 uur). De gevangenisstraf is formeel 31 dagen, maar daarvan zijn 30 dagen voorwaardelijk.

Het incident vond augustus 2016 plaats in de sociëteit van Vindicat aan de Groningse Grote Markt. Het slachtoffer liep daarbij hoofdletsel en mogelijk een schedelbasisfractuur op. Nog steeds heeft hij naar eigen zeggen last van hoofdpijn.

Positie misbruikt

Het Openbaar Ministerie verweet de 24-jarige Wouter B. het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en eiste één dag gevangenisstraf (een juridische formaliteit), een taakstraf van 180 uur en toekenning van een schadevergoeding van 5000 euro. 'De sociale context waarbinnen normvervaging plaats vond, was heel sterk. Maar Wouter heeft zijn positie misbruikt om Rogier een lesje te leren.'

Vindicat hield het voorval aanvankelijk stil en wilde het afhandelen via het interne rechtssysteem. Na de onthulling leidde de kwestie tot een reeks openbaringen van excessen bij studentencorpora en een maatschappelijk debat over de ontgroeningstraditie. Uiteindelijk deden het slachtoffer en Vindicat alsnog aangifte.

'Sfeer van intimidatie hoort er nu eenmaal bij'

De verdachte verweerde zich twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Hij erkende zijn voet op het hoofd van het slachtoffer te hebben geplaatst, maar kan niet geloven dat hij het letsel veroorzaakte. Doorgedrukt had hij naar eigen zeggen niet. 'Ik kan mezelf in de spiegel aankijken.'

Volgens zijn advocaat, Vindicat-reünist Tjalling van der Goot, is bovendien niet vast te stellen hoe zwaar het letsel is. Hij eiste vrijspraak. 'Een aspirant-lid moet er wat voor over hebben om lid te worden. Ze weten dat het soms zwaar is en kiezen daarvoor. Vernedering is onderdeel van de introductietijd. Het is een act, maar een sfeer van intimidatie hoort er nu eenmaal bij.'

De rechtbank verwerpt deze redenering. 'Naar het oordeel van de rechtbank wordt met dat laatste door de verdediging miskend dat geweld in geen enkele setting door de maatschappij wordt geaccepteerd, zoals ook wel mag blijken uit de commotie die deze zaak in de maatschappij teweeg heeft gebracht.'


Lees meer over Vindicat

Ondanks incidenten en negatieve publiciteit groeit het studentencorps nog steeds: Zeven van de acht klassieke Nederlandse corpora kregen afgelopen introductieperiode evenveel of meer inschrijvingen dan een jaar eerder.

Oud-rector Stijn Derksen over mishandelingen en seksisme bij studentencorps Vindicat: 'Vernedering is ook maar subjectief' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden