Curry met kool en tempé

Juist als het in het zuiden niet meer ophoudt met regenen, gaan wij een dagje naar Maastricht. Dat is dus catastrofaal voor je gewicht en voor je portemonnee. Want voor de regen moet je schuilen in de winkels, in de winkels koop je meer dan goed voor je is en dat schuldgevoel moet je wegwerken met koffie en taart.

Ingrediënten

(Voor 2 personen)

olie
stukje gemberwortel (ca. 2 cm), in fijne reepjes
1 theel. komijnzaad
1 theel. fenegriekzaad
¿ theel. geelwortelpoeder (kurkuma)
1 theel. gemalen korianderzaad (ketoembar)
1 theel. kerriepoeder
2¿ dl. kokosmelk
1 blok tempé in blokjes
¿ spitskool, in reepjes (eventueel geblancheerd)
zout
limoensap
2 eetl. koriander, fijngehakt
Zo belandde ik dus ook weer eens in een kookwinkel. Levensgevaarlijk, en niet alleen om de messen. Alles is er leuk, maar het komt zelden voor dat je er iets koopt wat je werkelijk nodig hebt. Pollepels in de vorm van trommelstokken. Theezeefjes uitgedost als badeend.

De enige remedie om niet te bezwijken voor zulke zaken als pannen in hartvorm en de bonte bekers die in de aanbieding zijn, is te denken aan de mooiste keuken die ik ooit zag, bij de ouders van mijn Chinese kookleraar in een klein dorpje in de provincie Kanton.

Er was vrijwel niets. Het fornuis bestond uit een stenen, houtgestookte oven met in het bovenblad een gat waarin de wok hing, er was een klein stenen aanrecht en in de woonkamer stond de elektrische rijstkoker. Ze hadden een groot rechthoekig hakmes en een wokschep, en dat was het wel zo ongeveer.

De gerechten die ze voor mij in die keuken maakten, zouden zo passen in De groene wereldkeuken, het kookboek van Troth Wells (Fontaine uitgevers/Oxfam Novib) dat op de kookboekenafdeling in de kookwinkel ligt en helemaal gemaakt is voor een bijdrage aan een betere wereld: vegetarisch (overwegend veganistisch zelfs) en multiculti.

Ik maak de snelle curry van kool en doe er op eigen gezag blokjes tempé in zodat het beter vult.

Verhit de olie in een voorverwarmde wok, roerbak heel kort gember, fenegriek en komijn. Voeg dan geelwortel-, koriander- en kerriepoeder toe. Roer kort, doe er de kokosmelk bij en breng die al roerend aan de kook. Voeg de blokjes tempé toe en laat ze warm worden.

Voeg eventueel wat water toe als ze erg veel vocht opzuigen. Roer dan de kool erdoor en laat die beetgaar worden. Breng op smaak met zout en limoensap en bestrooi met koriander. Serveer met rijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden