Côte de boeuf met ouderwetse kropsla

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Côte de boeuf met ouderwetse kropsla (hoofdgerecht voor 4 personen).

Marcus Huibers
null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Na maanden van afzien mocht hij er eindelijk uit, het beugeltje van mijn vrouw. Want afzien was het, voor haar en voor mij. Door de provisorische steigertjes die op haar achterste kiezen waren gezet om te voorkomen dat ze de beugel van haar ondertanden afbeet, lukte kauwen niet meer. Lekker vlees moest in de ban, maar ook knapperige groenten en hard fruit: als het niet de substantie van blanke vla benaderde was er eigenlijk geen beginnen aan.

Het trok een zware wissel op ons voorheen zo onbezorgde leven. Zaten we ergens poepchic te eten, was er weer dat beteuterde gezichtje aan de overkant van de tafel: ze kreeg de inktvis niet weg. Dat doet wat met je, hoor. Bovendien, wat is voor een man nou opwindender dan een vleesetende vrouw?

Maar de verlossing is daar en er wordt weer gelachen bij ons thuis. Mijn maatslager is ook blij, want die zag me de laatste tijd maar weinig aan zijn vitrine.

En wat had mevrouw als bevrijdingsmaal gewenst? Twee wijsvingers priemend in de lucht, daar had ze máánden de tijd voor gehad om over na te denken: een groot stuk rood vlees natuurlijk, met een bot om af te kluiven! De kenner heeft door dat we het hier over côte de boeuf hebben, ook wel een runderribkotelet. Een sausje erbij, dat hoeft voor haar niet zo, maar wel lekker ouderwetse sla en misschien wat gebakken aardappeltjes.

Staat de barbecue al aan, trouwens?

null Beeld Marcus J.H. Huibers
Beeld Marcus J.H. Huibers

Bereiding

Haal de côte de boeuf 2 uur van tevoren uit de ijskast. Maak de dressing: doe 100 milliliter olijfolie met de wijnazijn, mayonaise en mosterd in een potje met deksel en schroef dicht. Even hard schudden en de dressing is klaar. Was de sla. Ontsteek uw barbecue.

Bestrijk het vlees aan alle kanten met olijfolie en kruid royaal met zout en peper. Rooster het vlees op de hete barbecue, 6 minuten per kant, met het deksel erop. Laat even rusten op een houten plank, afgedekt met aluminiumfolie, en snijd dan in mooie plakken. Maak de sla aan met de dressing en garneer met tafelzuur (uitjes en augurken) naar behoefte.

Serveer er gebakken aardappeltjes bij. Goede afspraken over wie het bot mag afkluiven zijn aan te raden.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Ingrediënten
- 1 stuk côte de boeuf van ongeveer 1 kg
- Olijfolie
- 50 ml witte wijnazijn
- 2 flinke eetl. mayonaise
- 1/2 eetl. mosterd
- 1 grote kropsla (500 g)
- Peper en zout
- Zilveruitjes
- Kleine augurkjes, in schijfjes gesneden

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden