‘Cosa Nostra op de knieën gedwongen’

De Italiaanse procureur die is belast met het bestrijden van de Siciliaanse mafia, Pietro Grasso, meent dat hij de cosa nostra op de knieën heeft gedwongen....

Het oprollen van zo’n vitaal deel van de mafia-organisatie was vooral mogelijk gemaakt door de arrestatie van de ‘capo dei capi’, Bernardo Provenzano, begin april dit jaar. In diens schuilplaats, een bouwvallige boerderij nabij zijn oorspronkelijke woonplaats Corleone op Sicilië, en binnenzakken trof de politie zo’n tweehonderd ‘pizzini’ aan, karakteristieke getypte briefjes waarop de onbetwiste leider van de mafia in code de correspondentie met zijn secondanten onderhield. Die tamelijk puberale codes – cijfers voor letters – zijn gekraakt en doordat er ook een lijstje werd gevonden waarop de met de rugnummers van de deelnemende mafiosi corresponderende namen stonden, kon gemakkelijk worden vastgesteld wie er in aanmerking kwam voor arrestatie.

Dat is, volgens Grasso, de hele top van de mafia die Palermo terroriseert: Provenzano’s adjuncten horen daarbij, Antonino Rotolo en Salvatore Lo Piccolo. Allebei stonden die weer aan de top van een piramidale hiërarchie die vooral gerekruteerd werd uit hun naaste familie; zoals alle bedrijvigheid in Italië is ook de mafia een familie-aangelegenheid.

Uit de correspondentie blijkt dat enkele Siciliaanse hoogwaardigheidsbekleders uit de gelederen van de christen-democratische UDC en Forza Italia zich zorgen moeten gaan maken: zij hebben een en ander uit te leggen.

Tot de curiositeiten die aan het licht zijn gekomen, hoort de voorname rol die Nino Rotolo nog altijd blijkt te hebben gespeeld. Die is al eens gearresteerd en tot levenslang veroordeeld. Omdat hij aan hoge bloeddruk lijdt mocht hij die echter thuis, in zijn villa in Palermo, uitzitten.

Achter de afrastering van zijn tuin bevindt zich een keet van golfplaten waarin hij en zijn collega’s al die tijd vergaderden. Acht plastic kuipstoeltjes bepaalden de omvang van het quorum.

Dat er ook minuscule microfoontjes in hingen en dat de keet in de gaten werd gehouden met behulp van kleine cameraatjes vermoedden Rotolo en de zijnen wel, maar zij dachten met een eigen elektronische uitvinding de opnamen te kunnen verijdelen. Dat blijkt niet te zijn gelukt.

Zo kon de politie zien hoe de bejaarde, zieke en zwakke Rotolo met atletische zwierigheid over zijn schutting sprong om te vergaderen. In de omgeving hielden zijn mannen de wacht; een buiten de keet neergelegde voetbal gaf aan dat de bazen niet gestoord konden worden.

De thans opgerolde afdeling van de mafia was gespecialiseerd in het afpersen van de lokale middenstand, van vooraanstaande zaken tot de Chinese straatverkopers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden