'Corrupte politieman is erger dan een crimineel'
Vandaag begint de rechtbank met de voorbereiding van het proces tegen politierechercheur Sjaak K., die wordt verdacht van het verkopen van geheime informatie aan topcriminelen....
Sjaak was een patser, een grote bek, een Amsterdammer. Geen prettige collega, maar wel een goede rechercheur. En hij leefde op ruime voet, ruimer dan de gewone diender. Zijn dure auto bijvoorbeeld. Waar deed-ie het van?
Voormalige collega's vermoedden dat Sjaak (50) gewoon makkelijk geld leende. Misschien was dat ook zo. En kreeg hij pas later de bijverdiensten waar justitie hem nu van verdenkt.
In zijn begintijd bij de politie, eind jaren zeventig, zat Sjaak K. bij het Amsterdamse politiebureau Van Leijenberghlaan in wat toen de 'Patsergroep' heette. Bij de hoofdstedelijke recherche kwam hij in de grootste onderzoeken terecht naar de zware georganiseerde misdaad.
'Iemand met een enorme staat van dienst', zegt een man die met hem samenwerkte. Sjaak K. ging na 'Amsterdam' naar de Nationale Recherche. Daar werkte hij onder meer aan het nationale onderzoek naar de Hells Angels.
Vooral de laatste jaren waren er onverwachte tegenslagen in die opsporingsonderzoeken. Zoals een verdachte die plotseling naar het buitenland vertrok, op het moment dat de politie zijn aanhouding voorbereidde. En bij de grootscheepse inval bij de Hells Angels werd ook veel minder strafbaars gevonden dan was verwacht.
Was dat allemaal toeval? Of werden de onderzoeken verraden door een van de eigen mensen? Nog steeds kunnen rechercheurs zich nauwelijks voorstellen dat een collega informatie verkocht aan criminelen in wie zij gewetenloze moordenaars zien. Een van hen: 'Een politieman op dit niveau die lekt, is erger dan een crimineel.'
De geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra verklaarde voor zijn dood tegen de politie dat Heinekenontvoerder Willem Holleeder, die hem afperste, politie-ambtenaren 'in zijn zak' had. Daar zat ook een supercontact bij, die 'tonnen' kreeg voor het lekken van geheime gegevens. Topcrimineel Mink K. had ook veel gehad aan dat contact; 'de Pet' werd de politieman genoemd die voor al deze informatie zorgde.
Dagblad Het Parool trok gisteren na lezing van diens strafdossier de conclusie dat de Rijksrecherche met de arrestatie van K. inderdaad de Pet heeft uitgeschakeld.
Endstra was steeds weer onder de indruk van de politie-informatie waarover Holleeder bleek te beschikken. Zo was er een keer de gouden tip dat drie dagen later in het kantoor van Endstra afluisterapparatuur zou worden geplaatst, door een gespecialiseerde politie-eenheid. Endstra plaatste daarop zelf een camera in zijn kantoor en legde de insluipers vast op video.
Op 9 januari van dit jaar werd voor Sjaak K. een geraffineerde val opgezet, zo las Het Parool in het dossier. K. kreeg van zijn chef het verzoek of hij een envelop naar een ander korps wilde brengen. In de envelop zat een politiestuk met een verzonnen verhaal: de vriendin van de gedetineerde topcrimineel Mink K. zou over drie dagen in een vakantiehuisje een ontmoeting hebben met een criminele kennis uit Spanje. Zij zullen daar spreken over 'financiën'.
Verborgen camera's in de Ford Mondeo van K. registreerden dat hij op een parkeerplaats voorzichtig de envelop opende en de stukken zo vastpakte dat hij geen vingerafdrukken achterliet.
Sjaak K. maakte onmiddellijk een afspraak met Hans van E., een voormalige rechercheur die nu wordt verdacht van omkoping. Hij had wat 'voor Nico Meijering', zei Sjaak K. Dat is de advocaat van Mink K.
Het kwam tot een ontmoeting, waarbij met een richtmicrofoon werd gehoord dat Sjaak de valse informatie doorvertelde. De ontvanger bracht vervolgens een bezoek aan het kantoor van Meijering, zo vermoedt justitie. Alleen ging Meijering, tot kennelijke teleurstelling van de recherche, vervolgens niet bij Mink K. op bezoek. Daarop werd besloten Sjaak K. en Hans van E. te arresteren.
Bij de Nationale Recherche sloeg de aanhouding vervolgens in als een bom. Enkele rechercheurs raakten zelfs overstuur van het nieuws. Jaren hadden ze samen de misdaad bestreden. Naar nu bleek met een verrader. Dat ze tijdens hun ontmoetingen met K. onvermijdelijk zelf ook geobserveerd en afgeluisterd door de Rijksrecherche, maakte de schok nog groter.
Meijering, die optreedt als advocaat van Hans van E., 'schrikt er er ontzettend van' dat het mogelijk de bedoeling van justitie is geweest om ook hem 'in te laden', zoals hij zegt. Dat hij een rol zou spelen in het lekken van politie-informatie noemt hij 'bullshit'.