Consumentenbond: met bijna helft lamsvleesgerechten iets mis

We wisten al dat we ons biefstuk niet zomaar op z'n mooie roze binnenkant moesten geloven. Vaak bleek het geen rund-, maar paardenvlees. Uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt nu dat met bijna de helft van de onderzochte lamsvleesgerechten gesjoemeld is. Ook bij olijfolie, oregano en de exclusieve manukahoning werden afwijkingen gevonden.

Marokkaanse slager bereidt echt lamsvlees voor het offerfeestBeeld anp

Onlangs uw zelfgemaakte pizza verrijkt met wat oregano van Dille & Kamille? Of een kopje thee wat aangezoet met de manukahoning van de Jumbo? U raadt het al: dan bent u opgelicht. Slachtoffer van voedselfraude.

Ook als u afgelopen weekend nog kebab hebt besteld in Amsterdam is de kans groot dat het niet alleen lam was dat er in uw broodje zat. In Amsterdam werden voor een onderzoek van de Consumentenbond tien porties lamscurry, tien porties lamsgehakt en tien broodjes met lamsshoarma- of kebab besteld bij restaurants en slagers. Met bijna de helft van alle bestellingen was iets mis. Soms was het vlees vermengd met kalkoen- en rundvlees. Er werd zelfs varkensvlees aangetroffen in een van de bestellingen. In zes van de dertig porties werd helemaal geen lamsvlees aangetroffen.

Bij Keurslagerij Van Vliet, waar geen lam werd gevonden in het lamsgehakt, was er 'verkeerd gestickerd', klinkt het commentaar na de bevindingen van de Consumentenbond. Ze hebben 'grondig onderzoek gedaan'. De reactie: 'Er is een partij rundergehakt verkeerd gestickerd met lamsvleesstickers. Wij maken altijd grote partijen gehakt in de vriezer, vandaar dat blijkbaar nog steeds dezelfde pakjes werden verkocht.'

Geen manukahoning

Restaurants Kervan (kebab bestond uit rund en lam) en Il Defino Blu (geen lam in de sis kebab) legden de schuld bij Thuisbezorgd.nl. De veranderingen in het recept werden met vertraging doorgevoerd. In maart stond er bij Kervan 'kebab van sterk gekruid lamsgehakt', in juli 'kebab van sterk gekruid lams- en rundgehakt'. Bij Il Defino Blu stond in maart nog dat de sis kebab bestond uit 'stukjes lamsvlees aan het spies', in juli was het veranderd naar sis kebab met 'stukjes ossehaas aan het spies'.

Ook bij de helft van de acht onderzochte potjes manukahoning, tot 50 euro per stuk, werd een afwijking gevonden. Bij manukahoning gaat het om het percentage MGO, de stof methylglyoxal met een antibacteriële werking. Bij het monster van supermarktketen Jumbo werd geconcludeerd dat er geen manukahoning in de potjes zat. Twee andere monsters hadden een lager MGO-gehalte dan geclaimd werd op de verpakking.

Helemaal verrassend was dat niet. Bekend was al dat er meer manukahoning wordt verkocht dan er in Nieuw-Zeeland, waar de honing vandaan komt, wordt geproduceerd.

Miljoen euro boete

Willy Selten, de voormalig eigenaar van een failliete vleesgroothandel in Oss, moet de curator één miljoen euro betalen. Dat bepaalde de rechtbank Oost-Brabant afgelopen zomer.

Paardenvlees als rundvlees

En het consumentenvertrouwen was al zo laag. Zo'n tweederde van de Nederlanders maakt zich inmiddels zorgen om voedselfraude, schrijft de Consumentenbond in het onderzoek 'Gesjoemel met eten' dat werd uitgevoerd met subsidie van het ministerie van Economische Zaken.

Een paar jaar geleden werd een schandaal met paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees blootgelegd. De diepvrieslasagne van Albert Heijn bleek niet te vertrouwen, maar ook bij het beroemde Amsterdamse biefstukrestaurant Piet de Leeuw werd paardenvlees als runderbiefstuk geserveerd.

En wat zat er dan in de 'oregano' van Dille & Kamille? Gedroogde olijvenblaadjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden