Conservatieve kardinaal mopperde over de paus en staat nu op zijspoor

Paus Franciscus heeft de invloedrijke conservatieve Amerikaanse kardinaal Raymond Burke vervangen door een meer gematigde kandidaat. Burke zat in de Congregatie voor de Bisschoppen, die bisschoppelijke zaken regelt.

De conservatieve kardinaal Raymond Burke.Beeld reuters

Burke is geliefd bij veel conservatieve katholieken. Hij maakt zich sterk voor het behoud van katholieke tradities en familiewaarden. Vorige week zei hij in een interview met de katholieke zender EWTN dat Franciscus te weinig spreekt over abortus en het homohuwelijk, die Burke beide afkeurt.

Burkes extravagante gewaden staan in contrast met de bescheiden kledingstijl van Franciscus. Vaticaan-watchers zien in de personeelswisseling een verdere voortzetting van Franciscus' liberalere koers.

'De Congregatie voor de Bisschoppen is de belangrijkste congregatie binnen het Vaticaan', zegt de jezuïtische priester Thomas Reese. 'Zij beslist wie bisschop wordt. De Congregatie heeft daardoor de meest directe invloed op lokale kerken.'

Aanpassing van stijl
Burke wordt vervangen door zijn meer gematigde landgenoot Donald Wuerl, die nu nog aartsbisschop van Washington is. Burke vindt onder meer dat katholieke politici die voor het recht op abortus stemmen de communie moet worden onthouden. Wuerl denkt daar anders over. Vaticaan-watchers waarschuwen voor overhaaste conclusies: er is veeleer sprake van een aanpassing van stijl dan van een inhoudelijke koerswijziging. Aan de katholieke doctrine wordt niet gesleuteld.

Sinds zijn aantreden in maart heeft paus Franciscus gekozen voor een gematigde en open opstelling. Die houding is een duidelijke breuk met de stijl van zijn conservatieve voorganger Benedictus XVI. Franciscus sprak in milde bewoordingen over homoseksuelen en vroeg bij herhaling expliciete aandacht voor de armste en meest kwetsbare mensen. Dinsdag vierde de paus zijn verjaardag met daklozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden