Compromis: wel onverdoofd slachten, geen extra pijn

De onverdoofde rituele slacht blijft mogelijk, als het dier geen extra pijn lijdt. Dat is de strekking van een compromis waaraan PvdA en D66 werken. Vanavond debatteert de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om onverdoofd slachten helemaal te verbieden.

Kosjere kip Beeld anp

VVD en GroenLinks zullen de wijziging naar verwachting steunen. Daarmee is een Kamermeerderheid voor. Onder meer de kosjere slacht van pluimvee blijft dan mogelijk.

Uitzondering
De vier partijen hebben zich achter het wetsvoorstel geschaard van fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Zij wil de uitzonderingsbepaling uit de wet halen die nu geldt voor de joodse en islamitische slacht: onverdoofd, met een halssnede. Vertegenwoordigers van joodse en islamitische organisaties vinden dat een ernstige aantasting van hun godsdienstvrijheid.

Ook een deel van de achterban van de vier partijen keerde zich tegen het voorstel. Op een PvdA-bijeenkomst stemde een meerderheid tegen het wetsvoorstel. Het congres van D66 nam een motie tegen het verbod aan, en bij de VVD wierp partijprominent Frits Bolkestein zich op als verdediger van de joodse slachttraditie.

De woordvoerders van PvdA en D66 beklemtoonden dinsdag dat 'het dierenwelzijn voorop blijft staan'. 'De norm blijft dat dieren worden verdoofd', zei Martijn van Dam (PvdA). 'We bekijken met andere partijen of we het wetsvoorstel nog verder kunnen verbeteren. Ons standpunt is en blijft dat dieren bij rituele slacht niet extra mogen lijden.'

Gevoeligheid
'Het dierenwelzijn moet gewaarborgd worden', zegt Stientje van Veldhoven van D66. 'Maar de vrijheid van godsdienst moet ook niet onnodig worden beperkt.' Vanwege de 'gevoeligheid van het onderwerp' wilden de Kamerleden verder niet over de inhoud van hun voorstel praten.

De drie christelijke partijen in de Tweede Kamer, die faliekant tegen een verbod op onverdoofd slachten zijn, werken aan een eigen wetswijziging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden