Complottheorieën, bangmakerij en een overdaad aan mediaberichtgeving

Niet de griep is het gevaar, maar het vaccin zelf. Eerst was er een vaccin, en toen is er een ziekte bij bedacht....

Virologen en vaccinproducenten herkennen complottheorieën als deze die bij iedere nieuwe vaccinatiecampagne de ronde doen. De mails die dagelijks bij de Volkskrant arriveren, krijgen zij ook.

Een Oostenrijkse onderzoeksjournalist zou zelfs een aanklacht hebben ingediend tegen de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie vanwege bioterrorisme en poging tot massamoord.

Epidemioloog Luc Bonneux schreef maandag in de Belgische krant De Standaard over ‘ziektebangmakerij’. Hij beweert dat wetenschappers als de Rotterdamse viroloog Ab Osterhaus slippendragers zijn van de geneesmiddelenindustrie en spreekt van een ‘griepmaffia’ die ‘aangedikte sensatieverhalen met wetenschappelijk keurmerk’ verspreidt. Osterhaus reageerde woensdag met een ingezonden stuk waarin hij de kritiek weerlegt.

De Leidse hoogleraar klinische virologie Louis Kroes vermoedt dat de overdaad aan informatie in de media dergelijke reacties oproept. ‘De deskundigen doen hun best om alles uit te leggen, maar de nuance raakt snel zoek. Terwijl de epidemie nog moet beginnen.’

Kroes pleit voor terughoudendheid in de berichtgeving. ‘Laten we de boodschap helder overbrengen. Het gaat om een griepvirus dat niet veel ernstiger is dan het seizoensgriepvirus, maar de schaal waarop de bevolking vatbaar is, is vele malen groter. We stevenen daarom af op een griepgolf van uitzonderlijke omvang. En dat is toch een onplezierig vooruitzicht, hoe objectief je het ook bekijkt', aldus Kroes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden