Commissarissen TCR hoeven niet te betalen

De curatoren bij de failliete onderneming Tank Cleaning Rotterdam (TCR) gaan de miljoenenschuld van het bedrijf niet verhalen op de commissarissen....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

'Een procedure tegen de commissarissen zou te lang duren en te weinig opbrengen', zei woensdag curator mr. G. Gispen. Gispen heeft de afgelopen tijd met de commissarissen onderhandeld over hun rol bij de deconfiture van TCR dat in het najaar van 1995 failliet ging. 'Zij menen dat ze hun werk naar eer en geweten hebben uitgevoerd en erkennen geen enkele schuld. Zelfs als we een procedure winnen, valt er bij de commissarissen in kwestie nauwelijks een substantieel bedrag te halen.'

TCR liet veertig miljoen gulden schuld achter. Ruim zeven miljoen hebben de curatoren tot nu toe weten te halen uit het faillissement. Daarvan werden tekorten bij de banken betaald en de 400 duizend gulden voor de schikking die justitie met het bedrijf trof over de milieumisdrijven die TCR pleegde. Voor hun rol daarin werden de directeuren van TCR, de gebroeders Langenberg, vorig jaar tot celstraffen veroordeeld.

Vandaag presenteert een kamercommissie een rapport over de gang van zaken rond TCR, omdat enkele ministeries nauw bij het bedrijf betrokken waren. Minister Kroes van Verkeer en Waterstaat verleende TCR indertijd een subsidie van 21 miljoen gulden voor een schoonmaakinstallatie voor tanks in de Rotterdamse haven. Zij sloeg waarschuwingen in de wind van het ministerie van Justitie dat TCR verdacht van milieucriminaliteit. Volgens de bewindsvrouwe waren dit niet meer dan 'loze geruchten'.

Kort daarna bleek echter dat TCR getipt was over het onderzoek van Justitie. Ex-minister Kroes verzet zich al jaren furieus tegen de verdachtmaking dat zij, of ambtenaren van haar ministerie, verantwoordelijk waren voor het 'lek' naar TCR.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden