Commerciële voedsellaboratoria zien paardenvlees over het hoofd

De kwaliteit van commerciële voedsellaboratoria die onderzoek doen in opdracht van de levensmiddelenindustrie schiet tekort. Dat blijkt uit een proef die is gedaan met pizza's die 'besmet' waren met paardenvlees. Drie van de acht laboratoria ontdekten dat niet.

Mac van Dinther
Drie van de acht laboratoria vonden het paardenvlees niet dat op een aantal pizza's gelegd was. Terwijl nadrukkelijk was gevraagd de pizza's daarop te onderzoeken. Beeld anp
Drie van de acht laboratoria vonden het paardenvlees niet dat op een aantal pizza's gelegd was. Terwijl nadrukkelijk was gevraagd de pizza's daarop te onderzoeken.Beeld anp

In samenwerking met de Foodscore Group, een adviseur in de voedselbranche, liet onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout zestien pizza's onderzoeken door acht officieel geaccrediteerde laboratoria, samen goed voor een marktaandeel van 90 procent.

De pizza's waren gekocht in de supermarkt en in neutrale dozen gedaan. Op de helft van de pizza's was 5 gram paardenrookvlees gelegd. Drie van de acht laboratoria vonden dat niet, ook al was nadrukkelijk gevraagd om de pizza's daarop te onderzoeken.

Prijsverschil is aanzienlijk
Verder bleek dat de laboratoria uiteenlopende verschillen maten in de microbiologische kwaliteit van de pizza's. Ook het prijsverschil was aanzienlijk. Het goedkoopste laboratorium vroeg 246,95 euro, het duurste 792,50 euro voor het onderzoek. De termijn waarin de resultaten werden verstrekt, varieerde van zes tot veertien werkdagen. Eén lab overschreed de termijn met ruim een maand.

Het toezicht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) op de laboratoria is volgens Foodscore-directeur Edwin Wekking minimaal. Zijn bedrijf heeft vrijwel alle grote supermarktketens als klant en laat regelmatig analyses uitvoeren door commer- ciële laboratoria.

De NVWA had vroeger eigen laboratoria, maar die zijn ontmanteld en gebundeld in het Rikilt, dat deel uitmaakt van Wageningen Universiteit. Volgens Rikilt-directeur Robert van Gorcom is er bij de commerciële laboratoria sprake van een 'rommelige en soms onverantwoorde situatie'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden