Het eeuwige levenChristine Martens (1985-2020) Erwin Warnies (1987-2020)

Collega’s ter zee, met liefde voor het vliegen

De een was een jonge vader, de ander maakte naam als fotograaf voor Vogue. Hun levens werden in de knop gebroken door een fataal helikopterongeluk.

Christine Martens Beeld
Christine Martens

Erwin Warnies was twee jaar geleden vader geworden van een dochtertje. ‘En toen hij in juni met het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen voor langere tijd naar de Caribbean ging, vond hij het heel erg dat hij haar en ook mij zo lang zou moeten missen’, zegt zijn partner Jessica.

Christine Martens was een globetrotter die haar baan bij de marine combineerde met een passie voor modelfotografie, een hobby die ze vijf jaar geleden had opgepakt na een cursus aan de Fotoacademie. Hoe talentvol ze was bleek wel uit het feit dat enkele foto’s van haar al waren geplaatst in het internationaal vermaarde magazine Vogue.

Ze maakten allebei in de rang van luitenant-ter-zee der 2de klasse OC deel uit van de bemanning van een NH90-helikopter die gestationeerd was op vliegkamp De Kooy bij Den Helder. Zij was gezagvoerder-piloot, hij tactisch coördinator. In juni waren ze op de Zr. Ms. Groningen afgereisd naar de Nederlandse Antillen. Tijdens een patrouillevlucht op zondag 19 juli raakte de helikopter voor de kust van Aruba het water en kwamen ze allebei om het leven, pas 34 en 33 jaar oud. Wat er precies is gebeurd zegt defensie niet te weten, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat een technische of mechanische storing aan de helikopter de oorzaak is geweest.

Erwin Warnies Beeld
Erwin Warnies

Warnies groeide op in een Bussums gezin met een oudere broer en jongere zus. Zijn vader werkte bij de douane, zijn moeder deed eerst administratief werk en stond later in een modewinkel. Hij had zeemansbloed. Na een opleiding aan de Hogere Zeevaartschool in Amsterdam meldde hij zich in 2009 aan bij de marine. Hier werd hij verder getraind aan het Koninklijk Instituut voor Marine (KIM). In 2011 ontmoette hij hier ook zijn partner Jessica. En hoewel zijn droom ooit was het commando te hebben over een eigen schip, werd hij tijdens de opleiding gegrepen door het vliegvirus.

Vliegen deed Christine Martens al twintig jaar. Ze werd geboren in het Limburgse Well en groeide op, samen met haar oudere zus, in een hecht gezin. Haar vader werkte als burger in Duitsland voor het Britse ministerie van Defensie in de functie technical support officer. Haar moeder was verpleegkundige.

Vanaf haar 15de jaar ging ze zweefvliegen, en ze werd kampioen bij de junioren. Vanaf 2010 zat ze bij de Marine Luchtvaart Dienst (MLD), waar ze als co-piloot de eerste jaren een SAR-helikopter vloog vanaf vliegbasis Leeuwarden.

Altijd was ze op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo deed ze een studie psychologie aan de Open Universiteit ter verrijking van haar persoonlijke ontwikkeling. In 2015 ging ze naar Den Helder voor de opleiding op de NH90. In september vorig jaar werd ze de eerste vrouwelijke gezagvoerder op de NH90.

Dit voorjaar nog was ze voor zes weken naar Nieuw-Zeeland geweest - een vakantie die moest worden afgebroken door corona. Ze was iemand met energie en flair, was nuchter en onbevreesd.

Ook Warnies kende geen angst. Hij vertrouwde op zijn opleiding. Hij was een perfectionist, zowel op zijn werk als thuis. Hem zou niets overkomen. Hij had een gezin waarvoor hij moest zorgen.

Vervelend was alleen dat hij zo vaak van huis was. Daarom wilde hij enkele jaren als instructeur werken op De Kooy, zodat hij zijn dochtertje vaker zou zien. ‘Hij had haar eerste twee verjaardagen gemist. Hij had mij de belofte gedaan haar 3de verjaardag niet te missen’, zegt Jessica.

‘Hij zei altijd: het leven is te mooi om er niet van te genieten. Ik heb hem ook beloofd tijdens zijn uitvaart te proberen om dat te blijven doen en dat ook aan onze dochter mee te geven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden