wat zou u doen?e-sigaret

Collega rookt e-sigaret op kantoor. Wat zou u doen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Ik heb sinds een maand een nieuwe collega met wie ik het goed kan vinden. Er is één irritatiepuntje; ze rookt een e-sigaret op kantoor. Ons kantoor is niet groot. Ik heb haar op de site van het RIVM gewezen, waar de schadelijke factoren van e-rookdampen staan vermeld. Ze zegt dat het niet bewezen is en rookt door, ook waar ik bij ben. Ik wil wel vragen of ze ermee wil stoppen, maar ik wil onze werkrelatie niet schaden. Zelf ben ik tien jaar geleden gestopt met roken vanwege gezondheidsklachten. Vrouw (56), naam bij de redactie bekend.

Stap naar uw baas 

Het is onbegrijpelijk dat uw werkgever dit toestaat. Hij of zij is verantwoordelijk voor de gezondheid op het werk van werknemers. Nergens binnen bedrijven, kantoren, scholen mag nog gerookt worden en dat geldt ook voor de e-sigaret. Misschien zal uw collega bij een eventueel verbod een paar dagen chagrijnig zijn, maar dat trekt meestal wel weer bij na verloop van tijd. Uw baas moet iets doen en het is goed dat u dat tegen haar/hem zegt. Je gezondheid gaat voor alles. Dus even dapper zijn. Je kan het!

Harry Brouwer (65), ­Winschoten

Spreek uw collega erop aan 

Heel herkenbaar, uw ‘irritatiepuntje’. Alleen gaat u daarmee elke dag naar uw werk en wordt uw stemming er niet beter op. Bedenk waar uw prioriteiten liggen: bij uzelf en uw gezondheid? Of bij uw (onterechte?) vrees dat u uw werkrelatie in gevaar brengt? Ik kan u nu al voorspellen hoe bevrijdend het voor u zal zijn als u tegen uw collega uw hart lucht.

Jaap van Velzen (71), Vlissingen

Denk aan jezelf 

Belangrijker dan de werkrelatie niet willen schaden, is jezelf niet willen schaden. Je collega neemt jou niet serieus, blijkt uit haar reactie. Zij gaat dus duidelijk voor zichzelf, in plaats van voor de werkrelatie. Ga jij jezelf wel serieus nemen? Kaart het hogerop aan, eventueel nadat je dit aan je collega vertelt. Dat heet assertiviteit. Moeilijk, maar het levert jou op dat je je gehoord en gezien gaat voelen.

Niesje Sonneveld (62), ­Oostwold

Roken op het werk is verboden 

Het is heel simpel: roken op de werkvloer is verboden. En sinds juli 2018 is de wet uitgebreid, zodat ook een e-sigaret onder dit verbod valt. Vraag uw werkgever om dit na te leven en leg uw collega uit dat ook de e-sigaret onder het verbod valt. Elk weldenkend mens moet dat snappen. Dit niet vragen, is jezelf achterstellen. En dat is nergens voor nodig. Terence Woods (30), Amstelveen

Bespreek het met collega’s 

Ook als u niets zou vragen zou dat de werkrelatie schaden. Het minste wat ze kan doen is een beetje rekening houden met de collega’s die last hebben van de rook. In de meeste openbare gebouwen, zoals scholen, kantoren en ziekenhuizen mag niet eens meer gerookt worden! Dus ik zou toch vriendelijk maar beslist zeggen dat je erg veel last hebt van de rook. Wil ze niet luisteren, maak het dan bespreekbaar met de andere collega’s en de baas. Roken moet je maar doen in je eigen tijd en het liefst buiten. Er zal toch wel een mouw aan gepast kunnen worden?

Paula van Roon (65), Heerlen

Over 2 weken: ‘Ik verwacht meer intimiteit van mijn man’

Mijn partner, een leuke, sociaal vaardige man, is niet het type man dat spontaan zijn arm om mij heen slaat, tegen mij aan komt zitten of zijn waardering voor me uitspreekt. Zelf doe ik dit bij hem wel en andersom heb ik hier ook behoefte aan. Ik hou van hem en wil graag samen met hem oud worden. Als ik erom vraag zegt hij ook van mij te houden. Enerzijds wil ik er geen probleem van maken. Anderzijds verlang ik naar een man die deze intimiteit geeft. Hij lijkt het probleem niet te zien of niet te kunnen oplossen. Wat zou u doen? Vrouw (50), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? 

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 25 maart 2019 naar: wzud@volkskrant.nl. 

Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? 

Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden