Cohen talmt met sturen dossiers witte illegalen

Staatssecretaris Cohen van Justitie is er voor zijn vakantie niet aan toegekomen zich andermaal te buigen over de dossiers van witte illegalen....

Die commissie heeft onlangs de criteria vastgesteld op basis waarvan ze de dossiers van witte illegalen opnieuw zal bekijken. De burgemeesters moeten de dossiers krijgen van Cohen. De mate van inburgering moet een grotere rol spelen bij de aanvraag van een verblijfsvergunning, vinden de burgemeesters.

Cohen komt op 9 augustus terug van vakantie en zal dan waarschijnlijk de dossiers aan de commissie overhandigen. Er zouden zich al honderden witte illegalen bij de commissie hebben aangemeld. Die adviseert Cohen op haar beurt welke witte illegalen wel of niet kunnen blijven.

Gezien de psychische en financiële nood waarin de groep illegalen verkeert, moet Cohen opschieten, vinden de burgemeesters. De Amsterdamse loco-burgemeester Van der Aa zegt teleurgesteld te zijn over de vertraging. Dat zei hij vrijdag na een gesprek met zo'n zestig witte illegalen in het stadhuis.

Cohen heeft overigens weinig politieke ruimte om van eerdere beslissingen van zijn immigratiedienst of van hemzelf af te wijken. Verblijfsvergunningen voor witte illegalen zijn al door de immigratiedienst afgewezen, en meestal heeft de rechter de dienst in het gelijk gesteld. De Tweede Kamer heeft meerdere keren bepaald dat van de zogeheten witte-illegalenregeling niet mag worden afgeweken.

Eind vorig jaar bepaalde Cohen persoonlijk dat van de 123 hongerstakers in de Haagse Agneskerk er dertien in Nederland mochten blijven wegens bijzondere humanitaire omstandigheden. Cohen kan dat doen omdat hij een zogeheten discretionaire bevoegdheid heeft. De hongerstakers vonden dat een veel te klein aantal.

De illegalen zijn teleurgesteld over de burgemeesterscommissie. Die heeft inmiddels bepaald dat illegalen die eerder het land zijn uitgezet, niet in aanmerking komen voor de herbeoordeling. Cohen deed dat eerder zelf wel. Onder de dertien ex-hongerstakers waren ook witte illegalen die een of meerdere malen naar het land van herkomst waren teruggestuurd.

Illegalen werden begin jaren negentig semi-gelegaliseerd. Ze kregen een sofi-nummer en recht op een uitkering, maar geen verblijfsvergunning. Dat is nu afgeschaft. De overgangsregeling, beter bekend als 'witte-illegalenregeling', bepaalt dat een witte illegaal minstens zes achtereenvolgende jaren in Nederland moet hebben gewerkt.

Die regeling leidde tot veel politieke problemen, omdat de illegalen die niet, of net niet, voldeden aan de criteria een beroep deden op de flexibiliteit van de Tweede Kamer.

Maar de Kamer bepaalde dat alleen de staatssecretaris van Justitie in bijzondere gevallen anders kan beslissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.