Cocktailles, deel 9: Mint Julep

Hoe maak je uitmuntende cocktails? Timo Janse-de Vries (32), bartender bij Door74, een cocktailbar in Amsterdam, doet het ons voor in tien delen. Volgens Timo is er voor iedereen een cocktail. 'Er is niet zoiets als iemand die niet van cocktails houdt. Wie dat zegt, heeft zijn cocktail gewoon nog niet gevonden.'

Beeld Rein Janssen

Ingrediënten

70 ml Bulleit Rye whisky
6 blaadjes verse basilicum
10-12 druppels De Koninklijke Kuyper classic bitters
5 ml balsamico-azijn
2 theelepels vijgenjam

Glas: Zilveren julep cup

Bereiding:
Vul het glas met geschaafd ijs. Voeg alle ingrediënten toe, inclusief de basilicumblaadjes. Gebruik een swizzle stick (een roerstokje) en 'swizzle' de cocktail: met een kleine ronddraaiende beweging mix je de drank en ingrediënten.
Hoi Timo. Ik heb er geen verstand van, maar deze cocktail in een zilveren beker lijkt me een echte klassieker.
'Zeg maar gerust een überklassieker. Denk Kentucky Derby, de grootste paardenrace van de Verenigde Staten, die elk jaar op de eerste zaterdag van mei wordt gereden. Langs de kant rijke zuidelijke plantage-eigenaren met cowboyhoeden op, die het geld laten rollen en op hun favoriete paard gokken.

'Wat die mannen daarbij drinken zijn Mint Juleps met ijs, een cocktail van whiskybitters met suiker en munt.'

Geen zuur?
Nee, dit is een bitterzoete cocktail, zonder zuur en veel sterker dan je verwacht. Een verkoelend drankje, maar met veel alcohol. Een echte silent killer.

En die zilveren beker hoort erbij?
'Absoluut. Dat is traditioneel.'

De drank die erin gaat: Rye whisky?
'Dat is whisky gestookt op basis van rogge. Daar begonnen de Amerikanen mee toen ze zelf whisky gingen stoken. Rye whisky's zijn wat straffer dan Bourbon, die deels op basis van maïs wordt gestookt en daardoor voller en zoeter smaakt. Rye whisky was bijna helemaal verdwenen, maar staat nu weer in de belangstelling.'

Jij hebt voor jouw julep het originele recept van Mint Julep enigszins aangepast?
'Klopt. In plaats van suiker gebruik ik vijgenjam. Dat geeft meer smaak dan alleen zoet en vijg doet het goed bij Amerikaanse whisky. Balsamico doe ik erin om een licht zuurtje te krijgen zonder citrus te gebruiken. Want dat zou tegen de principes van een Mint-julep zijn. De bitters gebruik ik om de schouders eronder te zetten. De uitdaging bij deze cocktail is te voorkomen dat hij zoet en plakkerig wordt.'

Voor welk moment is jouw julep het meest geschikt?
'Dit is een cocktail die je drinkt na een lange dag werken, liggend in de hangmat met een grasspriet tussen je tanden, uitkijkend over de velden.'


Timo Janse-de Vries. Beeld Rein Janssen

Tip van de week

Of je geschaafd ijs dan wel blokjes ijs wilt gebruiken, hangt af van de vraag hoe sterk je je cocktail wilt hebben. Een cocktail die wordt geschonken op geschaafd ijs zal sneller verwateren, doordat het ijs sneller smelt. Schenk je een ijskoude cocktail op blokjes ijs, dan komt er minder water in je drankje en blijft het dus sterker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.