Cocktailles, deel 8: Penicillin

Hoe maak je uitmuntende cocktails? Timo Janse-de Vries (32), bartender bij Door74, een cocktailbar in Amsterdam, doet het ons voor in tien delen. Volgens Timo is er voor iedereen een cocktail. 'Er is niet zoiets als iemand die niet van cocktails houdt. Wie dat zegt, heeft zijn cocktail gewoon nog niet gevonden.'

Beeld Rein Janssen

Ingrediënten

45 ml Monkey Shoulder blended malt whisky
30 ml vers citroensap
25 ml gembersiroop (gekocht of zelf gemaakte honing-gembersiroop, zie recept hieronder)
15 ml Compass Box Peat Monster whisky

Glas: Rocks

Bereiding:
Vul een shaker met ijs. Doe alle dranken erbij, behalve The Peat Monster whisky. Shake 10 seconden krachtig. Schenk door een zeef in het glas. Giet er op het laatst The Peat Monster overheen via de bolle kant van een barspoon of lepel zodat die een dun laagje bovenop vormt.

Honing-gembersiroop:
Maak 1 kilo verse gember schoon, snijd alles in stukjes en draai door de sapcentrifuge. Doe het sap in een pannetje met 500 gram honing en een halve liter water. Breng aan de kook, laat een kwart inkoken (tot 750 ml). Laat afkoelen en giet over in een fles. Bewaar in de koelkast.
Penicillin, dat klinkt als een medicijn.
'Dat komt door de combinatie van whisky en gember, die is heel intens. Dit is een cocktail met ballen. Hij is bedacht door Sam Ross, een beroemde bartender in New York. De man is een levende legende en dit is het drankje waarmee hij beroemd is geworden. Met deze cocktail heeft Ross eigenhandig Schotse whisky als basis voor cocktails op de kaart gezet.'

Gold Schotse whisky dan niet als cocktaildrank?
'Schotse whisky was te duur om door cocktails te mengen. Grote whiskymerken stimuleerden het ook niet omdat ze het zonde vonden. Daarvan zijn ze teruggekomen omdat de cocktailmarkt enorm hard groeit. En dat is mede dankzij deze geniale combinatie.'

Waarom is dit zo'n goed samenspel?
'Whisky en gember zijn twee extremen die alle knoppen op maximum volume zetten. Dat is bijna niet te overtreffen.'

Monkey Shoulder: rare naam voor een whisky.
'Hij is vernoemd naar de pijn die je krijgt in je schouder als je in de distilleerderij de hele dag mout hebt moeten aanharken. Het is een eerbetoon aan de arbeiders.

'Het is een van de weinige blended malts. Je zou hem kunnen vervangen door een blended whisky die niet te rokerig is zoals Chivas of Dimple.

En The Peat Monster?
'Dat is juist een heel rijke rokerige turfwhisky die rijpt op eiken vaten. Je kunt hem vergelijken met Ardbeg of Laphroaig. Ik vind dat The Peat Monster het 't beste doet in deze combinatie. Je druppelt hem op het laatst over je cocktail zodat hij in je neus kruipt.'

Voor welke tijd van de dag is deze cocktail het geschikst?
'Dit is echt een afterdinnercocktail. Op het moment dat je ook een gewone whisky zou kunnen drinken, maar in deze cocktail heb je de toegevoegde waarde van gember.'

Timo Janse-de Vries. Beeld Rein Janssen

Tip van de week

Een van de stelregels van cocktails maken is: hoe kleiner het glas, hoe sterker de cocktail, hoe groter, hoe minder sterk (in alcohol). Vroeger werd er ook nog wel eens verschil gemaakt tussen mannen- en vrouwenglazen. Mannen kregen een stoer glas, vrouwen een elegant glas. Maar dat is inmiddels behoorlijk achterhaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden