Cocktailles, deel 7: Killing Saint

Hoe maak je uitmuntende cocktails? Timo Janse - de Vries (33), bartender bij Door 74, een cocktailbar in Amsterdam, doet het ons voor in tien lessen. Volgens Janse - de Vries is er voor iedereen een cocktail. 'Het bestaat niet dat iemand níét van cocktails houdt. Wie dat zegt, heeftzijn cocktail gewoon nog niet gevonden.'

Beeld Rein Janssen

Ingrediënten

45 ml Bonifatius bitter
1/2 verse limoen, uitgeknepen
Fever Tree ginger beer

Glas: Koperen mule cup.

Bereiding:
Schenk de Bonifatius in een glas of beker. Knijp de halve limoen boven het glas uit. Schenk het gemberbier erop. Garneer met schijfjes limoen.

Achter elke cocktail tot nu toe zit een verhaal. Achter deze vast ook. Vertel.
'Deze heb ik bedacht voor de makers van Bonifatius, een Friese kruidenbitter die is genoemd naar de heilige Bonifatius.

In 754 bij Dokkum vermoord. Vandaar Killing Saint. Is het ook een killing cocktail?
'Dit is een variatie op de Moscow Mule, een cocktail die de wodka in de VS op de kaart heeft gezet. Het van oorsprong Russische merk Smirnoff werd in de jaren dertig van de vorige eeuw verkocht aan een Amerikaan. Het leek een miskoop, want Amerikanen dronken whisky.

'Op een gegeven moment kwamen de mensen van Smirnoff samen met een stel mannen dat ook een verkoopprobleem had: gemberbier en koperen bekers. Ze bedachten een cocktail van wodka met gemberbier die in die koperen bekers werd geschonken.

'Ze gingen ermee langs bij bars. Daar maakten ze een foto die ze publiceerden. Kijk, schreven ze eronder: weer een bar die Moscow Mule serveert. Daar moet ik bij zijn, dachten andere barkeepers.'

Een groot succes dus?
'Nou en of. Maar op een gegeven moment ging het mis. Klanten namen de koperen bekers mee. De kosten werden afgetrokken van het salaris van de bartenders. Die kregen een pesthekel aan deze cocktail, die daardoor van de kaart verdween. Eind jaren negentig is hij weer teruggekomen als klassieke wodkacocktail. Wij serveren hem ook en we hebben hetzelfde probleem als destijds: onze koperen bekers worden ook gestolen. '

Jij gebruikt in plaats van wodka een kruidenbitter.
'Veel bartenders doen een bittertje in de Moscow Mule. Die zit al in de Bonifatius. Ik schenk er Fever Tree op, dat is een droog gemberbier. Je kunt ook zoeter gemberbier gebruiken, maar dan wordt je cocktail ook zoeter.'

Wanneer drinken we dit?
'Dit is een cocktail die je de hele avond door kunt drinken. Hij is niet plakkerig, niet te alcoholisch, de smaak verveelt niet snel.'

Timo Janse-de Vries. Beeld Rein Janssen

Tip van de week

Bitters worden gebruikt om cocktails diepgang, balans en body te geven. Een goede Manhattan bijvoorbeeld kan niet zonder een paar druppels Angostura, een bitter uit Trinidad & Tobago, gemaakt van boombast. In Europa zijn kruidenbitters bekend die helpen bij de spijsvertering zoals Jägermeister, Underberg en Beerenburg. Er is een verschil tussen bitters die direct drinkbaar zijn, zoals kruidenbitters, en bitters die alleen worden gebruikt om een drankje smaak te geven, zoals angostura. Die pas je druppelsgewijs toe. De afgelopen jaren zijn er steeds meer bitters ontwikkeld, speciaal voor de cocktailmarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden