Cocktailles, deel 5: Big Stick Traveller

Hoe maak je uitmuntende cocktails? Timo Janse-de Vries (32), bartender bij Door74, een cocktailbar in Amsterdam, doet het ons voor in tien delen. Volgens Timo is er voor iedereen een cocktail. 'Er is niet zoiets als iemand die niet van cocktails houdt. Wie dat zegt, heeft zijn cocktail gewoon nog niet gevonden.'

Beeld Rein Janssen

Ingrediënten

45 ml Notaris Bartender's Choice moutwijn jenever of Notaris moutwijnjenever X.O.
30 ml vers citroensap
4 druppels Master of Malt Chipotle Bitters
15 ml orgeadesiroop (gekocht of zelfgemaakt: zie recept hieronder)
1 flesje Sauer Rhabarber Scholre rabarberfrisdrank (verkrijgbaar bij dorstlust.nl)

Glas: sling

Bereiding:
Vul een shaker met ijs. Doe alle dranken erbij behalve de rabarberfrisdrank. Shake 10 seconden krachtig. Vul een glas met ijsblokjes. Schenk de cocktail erin. Top af met de rabarberfrisdrank.

Recept voor zelfgemaakte orgeadesiroop (amandelsiroop):
1 kg suiker
1/2 liter water
100 gram geblancheerde amandelen
50 gram amandelpoeder (gemalen amandelen)
5 ml rozenwater
10 ml sinaasappelbloesemwater
Doe alles bij elkaar in een pannetje. Verwarm al roerend tot alle suiker is opgelost. Laat niet koken. Laat een dagje trekken en giet de siroop door een fijne zeef.
Wat is het verhaal achter de Big Stick Traveller?
'Deze cocktail is een eigen creatie, gebaseerd op een bijzondere jenever van Herman Jansen Beverages, een Schiedams familiebedrijf waar ze al sinds 1777 jenever stoken.'

Ik dacht dat jenever een drankje was voor oude mannen!
'Dat denken veel mensen. Maar Hollandse jenever is een heel mooi product. Weinig mensen weten dat Nederlanders een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van gedestilleerde dranken. Wij hebben brandewijn uitgevonden, wij hebben de Fransen en de Spanjaarden geleerd hoe ze moesten destilleren. Als je gin hip vindt: dat is niks anders dan een verbastering van het woord jenever. In oude cocktailboeken stond 'Holland gin' voor kwaliteitsdrank.'

Drink je liever jonge of oude jenever?
'Die begrippen jong en oud hebben niets met de leeftijd van de drank te maken. Veel mensen denken dat oude jenever langer rijpt dan jonge. Maar jonge jenever heet zo omdat het een recenter recept is. Jenever wordt al sinds de Middeleeuwen gestookt. Jonge jenever is in de oorlog bedacht, toen er geen graan was om de moutwijn te stoken waarvan jenever traditioneel wordt gemaakt. Jonge jenever bevat hoogstens 19 procent moutwijn, aangevuld met neutrale alcohol. Oude jenever heeft 19 tot 51 procent moutwijn, korenwijn zit daar nog boven. De jenever voor dit recept is gemaakt van 100 procent moutwijn. Die heeft de meeste smaak.'

Jenever met rabarber, dat is een verrassende combinatie.
'De verleiding is groot om met zo'n mooie jenever een heel sterke cocktail te maken. Maar ik heb juist voor iets frissers gekozen. Rabarber is lekker zuur, maar laat de smaak van de jenever toch goed uitkomen. De naam van de cocktail is ontleend aan een uitspraak van de Amerikaanse oud-president Theodore Roosevelt: 'Speak softly, but carry a big stick.' Daarmee wil ik zeggen dat de kwaliteit van deze cocktail van binnen zit. Dit is een cocktail voor vrouwen die ook eens aan de jenever willen.'

Timo Janse-de Vries. Beeld Rein Janssen

Tip van de week

Als je een cocktail shaket met ijs en hem daarna ook op ijs uitschenkt, gebruik in het glas dan altijd nieuw ijs, recht uit de vriezer. Dat is kouder dan het ijs uit je shaker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden