Cocktailles, deel 4: Garden & Tonic

Hoe maak je uitmuntende cocktails? Timo Janse-de Vries (32), bartender bij Door74, een cocktailbar in Amsterdam, doet het ons voor in tien delen. Volgens Timo is er voor iedereen een cocktail. 'Er is niet zoiets als iemand die niet van cocktails houdt. Wie dat zegt, heeft zijn cocktail gewoon nog niet gevonden.'

Beeld Rein Janssen

Ingrediënten

60 ml Boxer gin (of een andere gin)
15 ml St Germain vlierbloesem likeur
1 dash (5-6 druppels) The BitterTruth selderij bitters
3 partjes verse limoen
5 blaadjes munt
3 slierten komkommer (met een dunschiller)
10 ml Luxardo Maraschino likeur 200 ml tonic (Thomas Henry of Fentimans)
Schijfje komkommer om te garneren

Glas: longdrink

Bereiding:
Doe het glas vol ijsblokjes. Schenk de sterke dranken erin. Giet op het laatst de tonic erbij. Roer even om. Garneer met komkommer.
Garden & Tonic. Is dat een variant op gin-tonic?
'Ja, en het is een van de populairste variaties. Er zijn twee Engelsen die beiden claimen dat ze hem als eerste hebben bedacht, dus ik durf niet te zeggen van wie hij is.'

Eerst terug naar de basis: wie heeft de gin-tonic bedacht?
'Gin-tonic is ontstaan in India toen het nog onder Brits regime stond. Daar werd een drankje gemaakt met kinine, als medicijn tegen malaria. Maar kinine smaakte nogal bitter, daarom deden ze er suiker en citroensap bij. Dat werd tonic. Het werd gemixt met gin, want alle Britse officieren hadden recht op een rantsoen gin. Zo ontstond de gin-tonic. Je had clubs waar ze er helemaal los op gingen. Via de Britten is het drankje de wereld over gegaan.'

Tegenwoordig zit er toch geen kinine meer in de tonic?
'Nog wel een beetje, maar veel minder. Tonic is ook minder bitter geworden, de grote merken doen er veel suiker in. Op een gegeven moment dachten een paar mensen: als driekwart van een gin-tonic uit tonic bestaat, waarom maken we dan geen echt goede tonic? Daardoor zijn er de laatste tijd nieuwe tonics op de markt gekomen die minder zoet zijn, zoals Fentimans en Thomas Henry. Die zijn beter te gebruiken in cocktails.'

Dit is een gin-tonic met groenten.
'Gin-tonic is van zichzelf al een goede combinatie waar weinig aan te verbeteren valt. Een bittertje erbij? Dat hoeft niet, want dat zit al in de tonic.

Deze variatie brengt the English garden in de gin-tonic: vlierbloesem, komkommer, selderij. Vooral die selderij is verrassend en onverwacht. Dat past ook goed bij de zomer. Dit is een lekkere, frisse cocktail voor op een terras in de zon.'

Jolly good, Timo. Cheers!

Timo Janse-de Vries Beeld Rein Janssen

Tip van de week

Je hebt cocktails die je roert, cocktails die je shaket en cocktails die je meteen in het glas maakt: zogenaamde opgebouwde cocktails. Gin-tonic is zo'n cocktail. Let er op dat de slierten komkommer mooi te zien zijn. Het beste bij een gin-tonic is om de tonic apart te serveren. Dan kan de gebruiker zelf bepalen hoe sterk hij of zij de cocktail wil hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden