Cocktailles, deel 2: Fernando

Hoe maak je uitmuntende cocktails? Timo Janse-de Vries (32), bartender bij Door74, een cocktailbar in Amsterdam, doet het ons voor in tien delen. Volgens Timo is er voor iedereen een cocktail. 'Er is niet zoiets als iemand die niet van cocktails houdt. Wie dat zegt, heeft zijn cocktail gewoon nog niet gevonden.'

Beeld Rein Janssen

Ingrediënten

60 ml Dolin Blanc Vermouth (of een andere zoete witte vermouth)
15 ml Fernet Angelico (of Branca)
10 ml Galliano l'Autentico topje munt embassy beker (of een glas)

Bereiding:
Vul de mengbeker helemaal met ijsblokjes. Schenk de dranken erbij, roer minimaal 1 minuut goed door. Schenk uit in een embassy zilveren beker of een glas. Met een zeef, zodat het ijs achterblijft. Garneer met een topje munt.
Zo Timo, dit is onze tweede cocktail. De eerste was door jou zelf bedacht. Deze ook?
'Nee, deze is afkomstig van een bar in New York die Employees Only heet. Die is gebaseerd op de speakeasy's uit de tijd van de drooglegging. Daar werd illegaal alcohol gedronken. Om het de politie moeilijk te maken, zaten die gelegenheden altijd een beetje verstopt.

Dat geldt ook voor deze bar. Op de deur staat alleen een logo. Als je binnenkomt, loop je eerst tegen een groot gordijn aan. Daarachter zit een waarzegster. Pas dan kom je de bar binnen.'

En Fernando is de bartender.
'Nee, deze cocktail is genoemd naar het liedje van Abba. Als het ze achter de bar wat te veel wordt, zetten ze dat nummer op. En zingen ze allemaal mee.'

Waarom heb jij hem opgenomen in deze reeks?
'Ik vind het mooie aan deze cocktail dat hij is gebaseerd op witte vermouth. Dat sluit goed aan bij de Nederlandse traditie van martini drinken met ijs.

Dolin Blanc is de quintessential (klassieke, red.) witte vermouth, ze waren er veel eerder dan Martini. Martini bracht wel een van de eerste rode vermouths op de markt. Fernet veroorzaakt het bitter.'

Geen cocktail zonder bitter hebben we in de eerste les geleerd. Wat is dit er voor een?
'Fernet is een kruidenbitter, vergelijkbaar met Beerenburg, maar veel bitterder. Het wordt in ons wereldje ook wel de bartender's handshake genoemd. Als een barkeeper het lokaal van een collega bezoekt, serveert die hem vaak een shot Fernet. Alleen een echte barman kan die wegtikken zonder een spier te vertrekken. Het is een soort test.'

En wanneer drinken we Fernando?
'Dit is een topcocktail voor thuis. Niet te zwaar, licht alcoholisch. Maak een lekkere grote bak, zoals bij punch, en uitdelen maar. Er kan nog een stukje fruit in als je wilt, een aardbei bijvoorbeeld. Dan heb je een feestje.'

Timo Janse-de Vries. Beeld Rein Janssen

Tip van de week

Als je een cocktail opzet, begin dan met de goedkoopste drank en eindig met de duurste. Als er iets misgaat, of je vergist je, dan hoef je tenminste niet je duurste drank weg te gooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden