Cocktailles, deel 10: Pisco Rosemary Smash

Hoe maak je uitmuntende cocktails? Timo Janse-de Vries (32), bartender bij Door74, een cocktailbar in Amsterdam, doet het ons voor in tien delen. Volgens Timo is er voor iedereen een cocktail. 'Er is niet zoiets als iemand die niet van cocktails houdt. Wie dat zegt, heeft zijn cocktail gewoon nog niet gevonden.'

Beeld Rein Janssen

Ingrediënten

60 ml Ocucaje Quebranta Pisco (verkrijgbaar bij bottlebusiness.nl)
20 ml vers citroensap
15 ml ananassiroop (gekocht of zelfgemaakt, zie recept hieronder)
3 takjes rozemarijn (vers)

Glas: rocks (whiskyglas)

Bereiding:
Vul een shaker met ijs. Doe alle ingrediënten erbij. Shake 10 seconden krachtig. Vul een glas met geschaafd ijs. Schenk de cocktail door een zeef in het glas. Steek een paar takjes rozemarijn in het glas. Sprenkel een beetje overproof rum (rum met een hoog alcoholpercentage) over de rozemarijn en steek die aan als je de cocktail serveert.

Ananassiroop:
1 kilo suiker
1/2 liter water
Sap van 1 ananas
Doe het water en het ananassap in een pan. Zet op het vuur, verhit, en los de suiker er al roerend in op. Laat afkoelen en zeef.
Hoi Timo, dit is alweer de laatste in onze reeks van tien cocktails. We sluiten af met een klapper, zie ik aan de rookwolken. Wat is het?
'Een cocktail op basis van pisco, de nationale drank van Peru en Chili. Er zijn oorlogen over gevoerd wie pisco heeft uitgevonden, dus ik waag me maar niet aan een uitspraak over wie hem het eerst heeft bedacht.'

Pisco, dat klinkt als vuurwater.
'Maar dat is het niet. Pisco is een eau de vie op basis van wijn. Franse eau de vie's kunnen scherp smaken, maar goede pisco heeft juist iets bloemigs. Ik zie pisco nog wel een rage worden. Tequila is op de terugweg, mezcal is in opkomst, maar voor pisco zie ik echt toekomst. Het is een ambachtelijk product van kleine producenten.'

In Peru en Chili hebben ze daar ook vast een eigen cocktail van gemaakt.
'Ja, dat is de Pisco sour, een klassieke cocktail van pisco met citroen- of limoensap, rietsuikersiroop, afgedekt met een laagje schuimig eiwit. Dat is de nationale cocktail van die landen.'

Maar dat is dit niet.
'Nee, ik heb er een eigen draai aan gegeven. Ik heb deze cocktail bedacht toen cocktailbar Door 74 openging. We wilden per se geen mojito serveren, dat is zo afgezaagd. Wat dan wel?, was de vraag. Toen heb ik deze bedacht als mojitokiller. Het is een unisekscocktail: fris, met de kruidige smaak van rozemarijn en een tropisch tintje ananas.'

Waarom steek je de rozemarijn aan?
'Dat is voor de show. Als ik deze cocktail serveer en ik steek hem aan, dan wil iedereen hem ineens hebben. Dat noemen wij het Irishcoffee-effect. Maar het geeft ook een fenomenale geur af.'

Wanneer is deze cocktail op zijn best?
'Als je de hele dag op het strand hebt gelegen en je komt terug, dan drink je dit.'

Klinkt heerlijk. Bedankt Timo, voor een prachtige serie en tot ziens!

Timo Janse-de Vries. Beeld Rein Janssen

Tip van de week

Als je zelf een cocktailrecept bedenkt, maak het dan niet te ingewikkeld. De vuistregel voor bartenders is dat een cocktail in één minuut te maken moet zijn. Een goede cocktail bevat altijd bittere en zure smaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden