Clintons stagiaire wil alles vertellen mits straf uitblijft

In ruil voor volledige onschendbaarheid is de 24-jarige Monica Lewinsky bereid te getuigen dat zij een relatie heeft gehad met president Clinton en dat hij haar heeft gevraagd daarover te liegen....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Terwijl Clintons populariteitscijfers snel dalen, zijn zondagavond in Washington onderhandelingen begonnen tussen de advocaat van de voormalige Witte Huis-stagiaire en openbaar aanklager Kenneth Starr; onderhandelingen die het lot van de president kunnen bepalen.

'Monica is bereid het volledige verhaal te vertellen, maar zij is doodsbang in de gevangenis te belanden. Zolang het risico bestaat dat zij strafrechtelijk kan worden vervolgd, zegt zij op mijn aanraden helemaal niets', aldus William Ginsburg, een in Californië bekende advocaat die gespecialiseerd is in civielrechtelijke zaken.

Starr, die sinds augustus 1994 een reeks van schandalen onderzoekt waarbij de Clintons betrokken zijn, heeft Lewinsky nodig om een zaak tegen de president te kunnen opbouwen. Zonder haar getuigenis kan hij zijn onderzoek naar het belemmeren van de rechtsgang en het plegen van meineed in een reeks van zaken (Whitewater, FBI-gate, Travelgate en Paula Jones) niet afronden.

Het team van aanklager Starr heeft de flat van Lewinsky in het Watergategebouw en haar werkkamer op het Pentagon doorzocht. De onderzoekers namen computerbestanden, T-shirts en een jurk met 'DNA-materiaal' in beslag.

Op die jurk zouden volgens The Washington Post spermavlekken van de president zitten. Ook werd een bundel met liefdesgedichten van Walt Whitman uit de boekenkast van Lewinsky meegenomen, die zij vorig jaar van de president had gekregen.

Volgens ABC News zou Starr ook enkele getuigen van de vrijages tussen de president en de stagiaire hebben gedagvaard. Met deze getuigen zou hij Lewinsky onder druk willen zetten om een verklaring af te leggen voor een federale kamer van onderzoek (grand jury).

Starr heeft ook beslag gelegd op bandopnames van CNN. Het zijn videobeelden van Clintons terugkeer op het Witte Huis na zijn verkiezingsoverwinning in 1996. Te zien is hoe de president wordt toegejuicht door zijn medewerkers en wordt omarmd door Monica Lewinsky.

Het schandaal begint Clinton in politieke problemen te brengen. Uit peilingen blijkt dat driekwart van de Amerikanen zijn ontkenning niet of maar half gelooft. Een overgrote meerderheid van de ondervraagden (71 procent) vindt dat hij moet aftreden als hij blijkt dat hij heeft gelogen of anderen heeft aangezet tot liegen. Met seks hebben de Amerikanen geen probleem, met liegen daarentegen wel. Clintons algemene waarderingscijfer is gedaald van 65 procent tot 51 procent.

Onder leiding van Hillary Clinton zijn vrienden en oude medewerkers intussen begonnen aan een offensief in de media om Clinton af te schilderen als het slachtoffer van een politieke hetze.

De president zelf werkt aan zijn State of the Union. Clintons jaarlijkse beleidstoespraak wordt dinsdagavond uitgezonden.

Pagina 5: Hillary voert het bevel in 'oorlog met de Clintonhaters'; Clinton krijgt advies Saddam af te straffen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden