Clinton zou bereid zijn seksuele relatie toe te geven

Aan alle speculaties over de waarheid komt een eind wanneer Bill Clinton vanmiddag het 'enige, echte verhaal' over de Lewinsky-affaire aan de grand jury vertelt....

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

In meerderheid denken de Amerikanen dat hun president wel degelijk een seksuele verhouding heeft gehad met voormalig stagiaire Monica Lewinsky. Consequenties hoeft dat volgens hen niet te hebben. In het verlengde daarvan zijn afgelopen weekeinde in Washington de verwachtingen versterkt dat Clinton ondanks eerdere ontkenningen de intieme relatie zal toegeven.

Nu het onderzoek van federaal aanklager Kenneth Starr zijn climax nadert, is het wachten op een publieke toelichting van de president. Vermoedelijk zal Clinton vanavond of morgen een verklaring afgeven over zijn getuigenis voor de grand jury, voordat hij met zijn gezin op vakantie vertrekt.

Sinds afgelopen vrijdag is Clinton vrijwel onafgebroken bezig geweest met de voorbereiding op zijn langverwachte ondervraging. Onderzoeker Starr wil weten of Clinton onder ede heeft gelogen over de vermeende affaire met Lewinsky en of hij haar heeft aangezet om hetzelfde te doen. Dat laatste zou blokkering van de rechtsgang zijn.

Op het eerste gezicht heeft Starr alle troeven in handen. Hij beschikt over zeer belastende verklaringen van Monica Lewinsky, die heeft gezegd dat Clinton en zij 'talrijke seksuele handelingen' hebben verricht in de Oval Office. Daarnaast heeft Starr verklaringen van andere getuigen, die eveneens in die richting wijzen.

Op een of andere manier zal Clinton zich hiertegen moeten verweren zonder dat hij betrapt kan worden op nieuwe leugens. Tegelijkertijd moet zijn lezing niet al te veel afwijken van de getuigenis die hij half januari in de Paula Jones-zaak gaf. Gebeurt dat wel, dan kan immers eenvoudig meineed worden aangetoond.

Alle signalen wijzen erop dat de meesterpoliticus naar een tussenweg zal zoeken. Een volledige bekentenis is minstens zo onwaarschijnlijk als een glasharde ontkenning, zoals hij onder ede én eind januari op de Amerikaanse televisie deed. De truc is om Starr en de grand jury een klein beetje te geven zonder dat het hem wettelijk kan worden aangerekend.

Van groot belang is dat Clinton geloofwaardiger dan ooit overkomt op de 23 jury-leden. Hij is daarbij sterk in het voordeel, aangezien de getuigenis via een gesloten televisie-circuit plaatsvindt. Clinton bevindt zich in het Witte Huis, vergezeld van zijn advocaten, terwijl de grand jury hem enkele straten verderop op een monitor volgt.

Van oudsher voelt de president zich voor de camera's op zijn gemak. Hij komt in televisietoespraken over als iemand die op zijn woord kan worden geloofd, hetgeen vanmiddag om één uur plaatselijke tijd van cruciale betekenis is.

Harry Thomason, een oude vriend van Clinton uit Arkansas en tegenwoordig producent in Hollywood, is naar Washington overgevlogen om hem tips te geven.

Diezelfde Thomason instrueerde Clinton hoe zich te gedragen toen hij eind januari in felle bewoordingen verklaarde dat hij 'geen seksuele relaties met that woman, mejuffrouw Lewinsky had gehad'.

Een specifieke aanwijzing die Thomason Clinton gegeven had, was een geforceerde beweging met de kaak, die innerlijke woede moest suggereren.

Of Clinton zich vanmiddag van een gecompliceerd woordenspel bedient of de volle waarheid zal spreken, weet vooralsnog niemand. Zelfs de drie advocaten die als enigen onbevreesd voor dagvaardingen van onderzoeker Starr met hem kunnen overleggen, hebben ervaren dat de wispelturige Clinton op het allerlaatste moment van strategie kan veranderen.

Hoewel op alle mogelijke vragen is geanticipeerd en de meest uiteenlopende scenario's zijn doorgesproken, is in het Clinton-kamp één kwestie nog altijd onopgehelderd. Wat heeft de FBI gevonden op de jurk, die Monica Lewinsky aan Starr heeft overgedragen? Het kledingstuk zou spermavlekken van Clinton bevatten, hetgeen aan alle twijfel over hun verhouding een eind zou maken.

Niet bekend

Het krediet dat het Amerikaanse volk hem tot nu toe heeft gegeven, is ongekend, zo wijzen peilingen uit. Ook de onvoorwaardelijke steun van Clintons echtgenote Hillary Rodham was opmerkelijk. Toen het vermeende schandaal eind januari naar buiten kwam, was de First Lady achter de schermen de grote architecte van een politiek en publicitair tegenoffensief.

Volgens The Washington Post dreigt in dit opzicht een breekpunt. De krant citeerde een anonieme bron, dicht bij de president, die nog één obstakel ziet voordat Clinton naar verluidt de seksuele relatie gedeeltelijk toegeeft maar elke vorm van samenzwering zal ontkennen.

'Hij heeft zijn familie niet voorbereid, en hij heeft nog een hele hoop uit te leggen', aldus deze bron.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden