Claus prins? Dan ik ook, zei Pieter van Vollenhoven

Pieter van Vollenhoven wilde in 1966 prins worden, net als zijn zwager Claus. Hij vroeg dit aan toenmalig vicepremier Barend Biesheuvel. Dat blijkt uit aantekeningen van Biesheuvel, waaruit historicus Wilfred Scholten citeert in de gisteren verschenen biografie Mooie Barend.

Prins Claus geeft Pieter van Vollenhoven een ruggesteuntje tijdens de viering van Koninginnedag in Schagen in 1985. Beeld ANP

Van Vollenhoven heeft zijn aanspraak op de titel altijd ontkend. Ook nu zegt hij in een reactie dat hij zich niet kan herinneren dat het zo is gegaan. Door zijn huwelijk in januari 1967 met prinses Margriet werd Van Vollenhoven de eerste burger aan het hof. Er was animositeit tussen 'Apeldoorn', waar Margriet en Pieter zich vestigden, en 'Den Haag', waar prinses Beatrix en prins Claus resideerden. Over vragen als wie er het eerst mocht trouwen, in welke plaats en welke titel de gemalen kregen.

Vijf dagen na het huwelijk van Beatrix en Claus belde Van Vollenhoven met vicepremier Biesheuvel: hij wilde nog dezelfde dag langskomen. Blijkens de nu opgedoken aantekeningen van Biesheuvel viel Van Vollenhoven op 15 maart 1966 om half vijf met de deur in huis. Het was 'discriminatie' dat hij geen prinsentitel kreeg: 'Claus wel en ik niet'.

Andere gedachten
Het huwelijk tussen Beatrix en Claus had Van Vollenhoven op andere gedachten gebracht. Aanvankelijk hoefde hij die prinsentitel niet zo nodig. Maar de benaming 'prins' werd voor Claus ook geaccepteerd door het volk, waarom dan bij hem niet, zo noteert Biesheuvel. Hij registreerde 'hevige verontwaardiging', mede omdat eventuele kinderen wel de titel zouden krijgen.

Van Vollenhoven zegt in een reactie op Mooie Barend: 'Het is een oud punt. Er zijn discussies geweest dat het, zeker in het buitenland, een rare indruk kon maken dat kinderen een titel zouden hebben die de vader niet bezat. Maar titels zijn een familiezaak. In de familie was niemand voor mijn komst, behalve koningin Juliana. En die was tegen titels. Dat was vanaf onze verloving in maart 1965 een fait accompli. Het lijkt mij hoogst merkwaardig dat ik dan een jaar later nog naar Biesheuvel zou zijn gestapt. Ik kan mij er in elk geval niets van herinneren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.