citroenvis


Ingrediënten


Voor 2 personen
1 moot witte vis, bij voorkeur schelvis of tilapia
het sap van een
citroen
peper en zout
een flinke scheut olijfolie
1 pond tomaten
in blokjes
1 ui in ringen
2 tenen geplette knoflook
1 groene paprika
in fijne reepjes
1 handvol
fijngesneden platte peterselie


Vandaag komt alles goed, want het is maandag: het begin van de strijd tegen de kilo's. Er is een kans dat u vandaag lid wordt van de Dr. Frank Academie, en gaat afvallen met hulp van dr. Frank. Maar het kan ook zijn dat u genoeg geld hebt om een dieet te volgen dat na een bloedtest voor u is samengesteld volgens de richtlijnen van de Zuid-Afrikaanse gynaecoloog Cohen. Of wilt u het nog een keer met wijlen dr. Atkins proberen? Die was per slot van rekening cardioloog.

Na Sonja Bakker eist het legioen met overgewicht dat de dokter zegt hoe het moet. Want laten we wel wezen: dokter Frank van Berkum is internist en vasculair-geneeskundige, Sonja Bakker was gewichtsconsulente. De dokter heeft intensief onderzoek gedaan naar het bestrijden van overgewicht. Zijn geheim? Eiwitten. Het resultaat? Snel gewichtsverlies. Hij weet hoe het moet en dus is het dieet wetenschappelijk verantwoord. En de dokter belooft nog meer: geen honger. Kijk, dat spreekt de mensheid aan. Ivan Wolffers, ook arts, heeft zich inmiddels bij Van Berkum aangesloten. Twee dokters voor de prijs van één! Was bij Atkins het sleutelwoord vet, dr. Frank heeft het over eiwitten. Waar Atkins het eten van vlees (lees: biefstuk) propageerde, schrijft Van Berkum hetzelfde voor, maar in een andere vorm: wit vlees of vis. Alle dokters bestrijden één vijand: de koolhydraat. En pas op: fruit is ook een koolhydraat.

Resultaat: als ik zo'n dieet volg, kan ik alleen nog maar obsessief denken aan boterhammen, bolletjes, pistoletjes. Wat is er mis met een volkorenboterham belegd met kaas? Alles, volgens de doktervolgers die als bekeerlingen Gods woord verspreiden. Nu is er met verse vis niets mis, en zeker niet als die een uurtje wordt gemarineerd in citroensap. Vet een ovenschaal in met een flinke scheut olijfolie, beleg met de tomatenblokjes en doe vervolgens de vis daarbovenop. Bestrooi met peper en zout en bedek de vis met nog wat tomaat, uien, knoflook en dun gesneden paprikareepjes. Zet de schaal in een voorverwarmde oven en bak de vis op 200 graden in drie kwartier gaar. Strooi er vervolgens de peterselie overheen.


Zeer geschikt voor twee afvallers. Gewone eters kunnen er brood met boter bij eten. Een gekookte aardappel smaakt er ook goed bij.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden