CIA-baas zegt dat Al Qaida op terugweg is

Al Qaida is in Irak en Saudi-Arabië zo goed als verslagen. In de rest van de wereld is Al Qaida in het defensief gedrongen.

Van onze buitenlandredactie

Volgens de CIA-baas verliest Osama bin Laden de strijd om de harten en geesten van de islamitische wereld.

In Irak kan Al Qaida nauwelijks nog mannen voor de jihad recruteren, zegt hij, terwijl de CIA twee jaar geleden zei dat de inval in Irak voor tal van gelddonaties en talloze vrijwilligers voor de jihad had gezorgd.

Bedreiging
Hayden meent dat Al Qaida een ernstige bedreiging voor de veiligheid blijft, maar dat de aanhang voor het terreurnetwerk in de islamitische wereld aan het afbrokkelen is. Volgens Hayden hebben de Verenigde Staten en hun bondgenoten successen behaald bij het uitschakelen van prominente leiders, ook in het slecht doordringbare grensgebied van Afghanistan en Pakistan waar Osama bin Laden zich zou bevinden.

Zijn dood of gevangenneming, net als die van de nummer twee van het netwerk Al Zawahiri, zijn volgens de CIA-baas topprioriteit. 'We blijven bezorgd over Al Qaida en eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom andere mensen ook niet bezorgd zijn'. Hij doelde daarbij op het feit dat sinds 7 jaar geen aanslag in de VS is gepleegd en dat Amerikanen ervan uitgaan 'dat veiligheid normaal is. Maar veiligheid moet je elke 24 uur zien te winnen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden