Het eeuwige levenChristine Kraft

Christine Kraft (1949-2020): Van elegante schrijver tot dierenbeschermer

Als schrijver hield Christine Kraft ook een pleidooi voor depressies. Omdat ze volgens haar de betrekkelijkheid van het leven leren inzien.

Haar debuutroman De dagen met gezichten sloeg in 1976 in als een bom. Het was een autobiografisch verhaal over een moeder die haar kind voor adoptie moest afstaan. Dat had ze zelf in de jaren zestig op haar achttiende jaar meegemaakt. ‘Ze kreeg een kind van haar grote liefde. Maar hij liet haar in de steek. En ongehuwd moeder zijn was toen nog taboe. Ze moest het kind onder druk van thuis afstaan. Ze heeft haar dochter pas teruggezien toen deze achttien was’, zegt haar zus Daniëlle.

Christine Kraft zou daarna nog tien romans schrijven, vaak nogal experimenteel. Geen enkele evenaarde het succes van haar eerste boek. Niettemin bleef ze een opvallende verschijning in de Amsterdamse kunstkringen.

Literair redacteur Arjan Peters van deze krant kan zich haar nog goed herinneren. ‘Als ze op stap ging, nam ze haar eigen uitschuifbare asbakje mee. Dan hoefde ze in de tijd dat roken nog mocht niet in cafés naar een asbakje te vragen. Ze tipte de kegels van haar eigen sigaretjes daarin af. Het attribuut paste goed bij haar elegante verschijning.’

Volgens haar zus waren de jaren tachtig haar succesvolste en beste jaren. Ze had toen een langdurige relatie met de Amsterdamse kunstschilder Jacques von Pell.

In 1995 besloot ze na haar elfde roman Een gevaarlijk voorjaar de pen (ze schreef nog alle boeken met een ballpoint) neer te leggen. Ze verhuisde naar een huis met een tuin in de Bijlmer, waar ze in haar eentje ging wonen. Ze werd verzorger bij vogel- en egelopvang De Toevlucht in de Bijlmermeer. Later werd ze ook actief bij de Amsterdamse Zwerfkatten en Stichting Aap in Almere.

Daniëlle Kraft: ‘Haar laatste boek was amper meer gerecenseerd. En erger dan slechte recensies zijn helemaal geen recensies.’ In 2017 kreeg ze een herseninfarct. Daarna werd ze ook nog getroffen door longkanker. ‘Er was weinig meer over van haar. Ze verdampte, zo zou je het kunnen zeggen.’ Ze overleed 10 januari.

Christine Kraft werd geboren in Utrecht. Ze was de tweede van vijf kinderen uit een intellectueel nest. Haar vader was psychiater, haar moeder dominee. Al vanaf het moment dat ze kon lezen verslond ze de boeken van de enorme bibliotheek van het gezin die met de verhuizing in 1955 naar een landhuis in Doorwerth alle ruimte kreeg. Haar grootste fascinatie waren sprookjes. ‘Zo stelde ze zich haar eigen leven, denk ik, ook het liefst voor’, zegt haar zus.

Ze besloot zelf te gaan schrijven. Op haar twaalfde publiceerde ze al een in eigen beheer uitgegeven boek over een avontuur in Tibet. Na de middelbare school begon ze een opleiding aan de Haagse Sociale Academie. Maar die kon haar creatieve geest niet lang boeien. Ze brak de opleiding af, ging werken voor Toneelgroep Theater in Arnhem. In 1971 trok ze naar Amsterdam, waar ze actrice werd bij DAT (Dokumentair Aktueel Teater). Later zou ze ook spelen bij F’act in Rotterdam. Vanaf 1976 was ze twintig jaar lang schrijver. Behalve romans schreef ze verhalen, gedichten en een hoorspel. In 1988-1989 was ze als docent (‘writer in residence’) verbonden aan de Universiteit van Texas in de VS.

In een stuk in Het Parool hield ze in 1994 een pleidooi voor depressies. ‘Een depressie is een zeldzaam intense, onthutsende, bijna ongelooflijke ervaring. Ze biedt een uitgelezen kans tot wezenlijke inzichten in jezelf, je relatie tot dierbaren, hoe je functioneert in je werk en de omgang met anderen. Mensen die een depressie hebben meegemaakt, staan niet langer onbevangen tegenover het leven. Zij zijn zich bewust van de waarde alsook de betrekkelijkheid ervan. Ik denk dat dat winst is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden