PostuumChristian Krappel (1950-2018)

Christian Krappel: De man die reuzenstappen zette bij Jellinek

Christian Krappel wist met zingeving de zorg aan verslaafden te veranderen, maar haalde de kranten met zijn vijfsterrenkliniek op Curaçao.

Peter de Waard
null Beeld

Niet iedereen krijgt een afdeling naar zich vernoemd. Het toont het belang van het werk van Christian Krappel die deze eer bij Jellinek te beurt viel, voor de verslavingszorg.

Hij was degene die de Minnesota-methode naar Nederland haalde. Het is een twaalfstappenplan waarmee cliënten kunnen afkicken en fasegewijs gaan werken aan het herstel, waarbij zingeving centraal staat. ‘Dit slaat goed aan bij mensen die hun gebruik niet meer onder controle hebben en erkennen dat hun leven onhanteerbaar is geworden door de verslaving’, zegt René Heijt die de laatste jaren met hem samenwerkte.

Dankzij Krappels kennis en expertise heeft de zorg voor drugsverslaafden reuzenstappen vooruit gemaakt. Behalve een goed verslavingspsychiater was hij ook een goed directeur, zegt Jeroen Muller, huidig bestuurslid van de kliniek. ‘Hij leidde toch een organisatie van dertig à veertig mensen met een omzet van 200 miljoen euro. Hij was innemend, charmant en en altijd geïnteresseerd in mensen. Hij beschikte over wat je de succesfactor kunt noemen.’ Christian Krappel vormde eerst samen met Petra van Dam het bestuur van Jellinek. Gedurende 2003 tot 2008 maakte hij deel uit van de raad van bestuur en later het directieteam van Arkin, waar Jellinek onderdeel van is.

Daarna ging hij naar de zorggroep Pasena in Dokkum. Dit was een minder gelukkig huwelijk. In 2012 vertrok hij en ontstond er onrust over een gouden handdruk van ruim een kwart miljoen euro. Krappel werkte sinds die tijd bij het Psycho-Medisch Centrum Noord-Holland in Zaandam. College René Heijt noemt hem een ‘een van de weinige autoriteiten in de wereld op het gebied van verslavingspsychiatrie’. Krappel overleed 24 augustus in het VUMC aan de gevolgen van leukemie.

Krappel werd geboren in Welzheim in de deelstaat Baden-Württemberg. Zijn vader was bankdirecteur en zijn moeder orthopeed. Hij studeerde psychologie aan de universiteit van Trier en geneeskunde aan die van Bochum.

Hij was heel lang verbonden aan de universiteitskliniek in Bonn voordat hij in 1998 hoofdarts werd in Rostock. In 2003 werd hij verslavingspsychiater bij Jellinek. ‘Het was zijn grote wens om in Nederland te gaan werken’, zegt Karoline Jawad, zijn Oostenrijke partner sinds tien jaar. Ook zij werkt in de verslaafdenzorg. ‘Hij vertelde mij dat ik zijn leven in beweging had gebracht. Ik noemde hem ‘mijn vliegende Hollander’ omdat hij zo vaak op reis was.’

Hoewel de introductie van zijn twaalfstappenplan de ingrijpendste beslissing was, haalde hij de kranten vooral met een plan voor een privéverslavingskliniek met vijfsterrenhotelservice op Curaçao onder de naam Jellinek Retreat. ‘Er zijn mensen die écht niet willen dat hun verslaving bekend wordt. Artsen en piloten bijvoorbeeld, of BN’ers en mensen met een publieke functie zoals burgemeesters.’ Jeroen Muller van Jellinek: ‘Ondanks de goede resultaten moesten we deze kliniek al snel weer sluiten, omdat er nogal wat kritiek op kwam en zorgverzekeraars dit niet wilden financieren.’ In 2008 werd Krappel bestuursvoorzitter van de zorggroep Pasana waar onder meer het ziekenhuis Sionsberg in Dokkum onder viel.

Jawad: ‘Hij was iemand die altijd op zoek was naar nieuwe uitdagingen.’ Het lukte Krappel niet orde op zaken te stellen. Hij vertrok in 2012. Na een sabbatsjaar kwam hij in Zaandam weer in de verslavingszorg terecht. Krappel was een fanatiek vliegvisser, wat hij met name deed in de Eifel, een landschap waarop hij verliefd was en waar hij een huis had. Daarnaast was hij een fanatiek fotograaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden