ChristenUnie-Spruitjessalade

Nanda Troost


Ingrediënten


Voor 4 personen
800 gram spruitjes
1 rode ui
250 gram kerstomaatjes
3 eetlepels olijfolie extra vierge
1 eetlepel azijn
1,5 eetlepel grove mosterd
1 teentje knoflook
(versgemalen) peper en zout
100 gram magere spekreepjes
350 gram tagliatelle
2 eieren
100 gram geraspte Parmezaanse kaas


De ChristenUnie heeft het spruitje (her)ontdekt. Een collega uit de Haagse wandelgangen heeft de Volkskeuken laten weten dat alle gasten op hun Nieuwjaarsreceptie een netje spruiten meekregen met een recept voor een ChristenUnie-Spruitjessalade.

Want spruitjes zijn zó 2009, vindt de partij. Gelukkig is het nog steeds 2009, en winter, en crisis, en dus zetten we het gerecht voor het hele gezin plus een vriendje (4 m/v) op tafel.

Een beetje frivool vinden we het wel: spruitjes in de salade. Spruitjes in de stamppot, of met gekookte aardappelen bij een karbonaadje of bal gehakt kenden we al. Spruitjes in de hartige taart was ook al zo'n gezinsfavoriet. Maar dat was 2008.

De link tussen spruitje en politiek was trouwens zo gelegd. Volgens minister Rouvoet bevatten de fysische en culinaire eigenschappen van het spruitje `de perfecte metafoor' voor economische ijstijden: `Als spruitjes bevriezen breekt een deel van het zetmeel af tot suiker, zodat ze minder bitter zullen smaken. Vandaar het gezegde: `de vorst moet over de spruitjes'. Zoals een periode vrieskou zorgt voor een zoetere smaak, mogen we hopen dat de huidige economische crisis leidt tot een duurzamer samenleving.'

Kook de schoongemaakte spruitjes in 12 tot 15 minuten in water met zout beetgaar. Giet ze af en laat ze afkoelen tot lauwwarm. Klop een dressing van de olie, de azijn, de mosterd, de uitgeperste knoflook en peper en zout naar smaak.
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan met antiaanbaklaag knapperig uit en laat ze afkoelen. Kook de tagliatelle in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Klop de eieren met de kaas in een schaal los en schep de spekjes zonder het bakvet erdoor.
Schep de spruitjes met de in vieren gesneden tomaatjes, de in ragdunne partjes gesneden ui en de dressing door elkaar.
Giet de tagliatelle af en doe de pasta over in de schaal met het eimengsel. Schep met twee vorken goed om. Breng op smaak met peper en serveer met de salade.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden